DŽONSONOV OPSTANAK NIKAD UPITNIJI! Vlada u potpunom rasulu, hoće li opstati?

Autor:

Svet

05.07.2022

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanskom premijeru Borisu Džonsonu zadat je ogroman udarac u utorak kada su dva njegova najviša ministra objavila ostavke, rekavši da više ne mogu da rade za vladu zahvaćenu skandalom, prenosi CNN.

DŽONSONOV OPSTANAK NIKAD UPITNIJI! Vlada u potpunom rasulu, hoće li opstati?

Foto: Printscreen

Kancelar Riši Sunak i Sajid Džavid objavili su da napuštaju u pismima postavljenim na Tviter u razmaku od nekoliko minuta u utorak uveče.

Najneposrednija kontroverza sa kojom se Džonson suočava je kako je Dauning strit postupio u vezi sa prošlonedeljnom ostavkom zamenika načelnika Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku prošlog četvrtka zbog optužbi da je preksinoć opipao dva gosta na privatnoj večeri. Iako nije direktno priznao optužbe, Pinčer je u pismu Džonsonu rekao da sam "sinoć previše popio" i "osramotio sebe i druge ljude".

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

- Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi pravilno, kompetentno i ozbiljno - naveo je Sunak u pismu ostavke i dodao:

- Priznajem da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za ove standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku.

- U pripremi za naš predloženi zajednički govor o ekonomiji sledeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi suštinski različiti - još piše Sunak u pismu.

- Tužan sam što napuštam Vladu, ali sam nevoljno došao do zaključka da ne možemo ovako da nastavimo.

Džavid je napisao da je „bila ogromna privilegija služiti u ovoj ulozi, ali žalim što više ne mogu da nastavim mirne savesti“. Džavid je dodao da je glasanje o poverenju premijeru prošlog meseca „bio trenutak za poniznost, stisak i novi pravac”.

- Međutim, sa žaljenjem moram da kažem da mi je jasno da se ova situacija neće promeniti pod vašim vođstvom i zbog toga ste izgubili i moje poverenje - napisao je Džavid.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading