Posle praznika zatekli smo KRITIČNO ZAGAĐEN VAZDUH NA OVIM MESTIMA U BEOGRADU

Autor: blic.rs

Vesti

08.01.2018

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi radni dan posle božićnih praznika doneo je i prvo ozbiljnije zagađenje u srpskoj prestonici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zagađenje u Beogradu na visokom nivou

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je dostigao najviši, peti stepen zagađenja ("jako zagađen") na čak tri merna mesta - u Bulevaru despota Stefana, na Starom gradu i u Omladinskih brigada (Novi Beograd).

Podaci pokazuju da su u prethodna 24 saza u Bulevaru despota Stefana zabeležena najveća zagađenja i koncentracije azot-dioksida, prevashodno zbog kućnih ložišta i većeg broja automobila na ulicama, ali i toplog i mirnog vremena bez vetra koji bi osvežio vazduh.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Građani moraju da budu na oprezu

Granična vrednost dozvoljenog ugljen dioksida za period od 24 sata u urbanim naseljima je 85 mg/m3, a u Bulevaru despota Stefana je iznosila skoro duplo više - 134,96.

- Osetljivim grupama (trudnice, deca, hronični bolesnici, starije osobe...) se savetuje da svoje spoljne aktivnosti odlože za period između 11 i 14 sati, kada je zagađenje vazduha najmanje. Nasuprot tome, najveće je u jutarnjim i večernjim satima, te je tada bolje ne napuštati zatvorene prostorije - glasi savet nadležnih koji se ponavlja prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha.

Situacija se tokom dana pogoršala i na Starom gradu i Novom Beogradu, pa je i na ova dva merna mesta vazduh ušao u zonu "jako zagađen". Međutim, na ovim lokacijama problem je nastao u povišenim koncentracijama suspendovanih čestica PM10.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading