VRHOVNI SUD HITNO MORA DA REAGUJE! Ne sme se dozvoliti VELIKA PLJAČKA VOŽDOVCA!

Autor:

Vesti

23.05.2022

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvišoj sudskoj instanci u Srbiji pravobranilaštvo podnelo zahtev za reviziju.

VRHOVNI SUD HITNO  MORA DA REAGUJE! Ne sme se  dozvoliti VELIKA PLJAČKA VOŽDOVCA!

Foto: youtube.com/printscreen

Ukoliko bi Vrhovni kasacioni sud po hitnom postupku odlučio o zahtevu za reviziju (vanredni pravni lek) u slučaju opštine Voždovac, njoj s računa ne bi bila skinuta i druga tranša od 150 miliona dinara (toliko je već skinuto pre četiri dana).

Time bi se slučaj ponovo vratio u pravne okvire i bila bi sprečena pljačka ove beogradske opštine.

Srpski telegraf i Republika od subote pišu o prljavoj igri protiv Voždovca. Opštinu je tužila firma "Jugoinvest" i dobila spor pred Privrednim sudom, ali je onda sud presudu, na koju je opština imala pravo žalbe, umesto pravobranilaštvu, zastupniku opštine, poslao opštinskoj upravi. Kada je konačno dostavljena pravobranilaštvu, već nije mogao da bude ispoštovan zakonski rok za žalbu, te je Privredni apelacioni sud zbog neblagovremene žalbe, tj. zakašnjenja od jednog dana, samo potvrdio raniju presudu.

Zahtev za reviziju podnet je Vrhovnom kasacionom sudu, međutim, u međuvremenu je s računa opštine skinuto 150 miliona dinara, od ukupnog duga od 300 miliona dinara, a na osnovu rešenja izvršitelja Nikole Jovanovića, koga je angažovao "Jugoinvest". 

Slučaj se vuče od 1976.

Slučaj, inače, datira iz 1976, kada je opština ugovorila posao s firmama "Mašinoprojekt" i "Krivaja", čiji je sada pravni sledbenik "Jugoinvest" - ustupanje zemljišta (opštinskog) radi izgradnje poslovnog prostora.

Firme su bile u obavezi da opštini isplate naknade na ime komunalnog opremanja zemljišta, što su one, tvrde, mada baš najčistijih dokaza nema za sve uplate, uradile.

Kasnije, ipak, nisu mogle da grade, zbog čega su pokrenule spor i tražile povrat uloženih sredstava.

VAŽNO PITANJE

Zbog svega navedenog opština je podnela krivičnu prijavu protiv N. N. lica.

- Revizija je uložena na rešenje Privrednog apelacionog suda da se odbaci žalba gradske opštine Voždovac. Ne rešava se, dakle, o samoj suštini predmeta, već o procesnim stvarima - pojašnjava naš izvor i dodaje:

- Usvajanjem revizije od Vrhovnog kasacionog suda bilo bi omogućeno i da otpadne osnov prenosa potraživanja po presudi Privrednog suda sa "Jugoinvesta" na firmu "Gamico faktoring", koja je već obavestila opštinu da je novi poverilac. 

Ivan Lalović, gradski pravobranilac, u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku kaže da bi bilo najbolje da Vrhovni kasacioni sud po reviziji opštine Voždovac reši u najkraćem mogućem roku.

- To je važno zato što bi se uspehom u toj reviziji, što se tiče procesnih stvari, sve vratilo na prvostepeni postupak, a presuda, koja je danas pravosnažna, samim tim bi izgubila svojstvo pravosnažnosti, pa bi "Jugoinvest" morao da vrati opštini sredstva koja je rešenjem o izvršenju skinuo s računa - navodi Lalović. 

ČIJA JE GREŠKA?

Poznati advokat Toma Fila kaže da postoji mogućnost da sud preko reda uradi reviziju.

- Ako se utvrdi da je greška suda (slanje presude na pogrešnu adresu, prim. aut.), onda će to biti poništeno. Postoji mogućnost da sud sve zaustavi, da preko reda urade reviziju, to je načelno pitanje, samo se gleda da li je povređen postupak ili ne, postupak dostave, ne ulaze u osnovna potraživanja - objašnjava Fila.

Prebacili potraživanje

"Jugoinvest" je ustupio potraživanja firmi "Gamico faktoring".

Ta firma je 20. aprila 2022. obavestila opštinu da su oni novi poverilac po osnovu celokupnog potraživanja iz presude Privrednog suda.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading