POLJSKA OŠTRO ODGOVARA: Rusija će zbog gasa da plati ODŠTETU!

Autor:

Vesti

27.04.2022

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljske kompanije iskoristiće zakonske mogućnosti da dobiju nadoknadu za prekid isporuke ruskog gasa, rekao je poljski predsednik Andžej Duda na sastanku sa češkim kolegom Milošem Zemanom u Pragu.

POLJSKA OŠTRO ODGOVARA: Rusija će zbog gasa da plati ODŠTETU!

Foto: Tanjug

Predsednik Poljske Andžej Duda

- Naravno, poljske firme koje su sa Rusijom sklopile ugovore o isporuci gasa, koje Rusija de fakto trenutno osujećuje, a njihovi uslovi su, kako vidimo, potpuno prekršeni, preduzeće odgovarajuće pravne korake - objasnio je poljski lider.

Kako je dodao Duda, veruje da će poljska preduzeća dobiti nadoknadu "za kršenje uslova ugovora" od ruske strane.

Gasprom je od 27. aprila obustavio isporuke gasa bugarskoj kompaniji Bulgargaz i poljskoj PGNiG zbog neplaćanja u rubljama. Poznato je da je Poljska od Rusije kupovala oko devet milijardi kubnih metara gasa godišnje, odnosno nešto manje od polovine svoje ukupne potrošnje.

Kako navodi Blumberg , pozivajući se na izvore, desetak evropskih kupaca ruskog gasa već je otvorilo račune kod Gasprombanke , a četiri su platila gorivo u rubljama, prenosi Mondo.

Od 1. aprila Rusija je počela da prihvata plaćanje gasa od neprijateljskih zemalja na novi način kako bi se udaljila od dolara i evra u kalkulacijama. Prema rečima Vladimira Putina, Moskva će odbijanje plaćanja u rubljama shvatiti kao neispunjavanje ugovornih obaveza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading