ZEC CRNI SREĆU DELI: Istraživali smo kako je simpatična životinjica postala simbol Vaskrsa

Autor:

Vesti

24.04.2022

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo jednoj životinji na svetu uspelo je da postane simbol Vaskrsa. Ona nas gleda s reklama, čestitki u knjižarama, s vaskršnjih dekoracija.

ZEC CRNI SREĆU DELI: Istraživali smo kako je simpatična životinjica postala simbol Vaskrsa

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Vaskršnji zeka. Pufnast, mek, beo, crn ili šaren, zec je taj koji donosi vaskršnja jaja, njegova figura stoji pored korpe dok se kucamo jajima...

Republika je u zoološkom vrtu u Beogradu na ovu temu razgovarala s biologom Kristijanom Ovarijem.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Biolog Kristijan Ovari

- Sve datira od vremena kada su bili paganski običaji, koji su se u velikoj meri zadržali u proslavama velikih praznika. Zec je tada spadao u hranu koju je čovek mogao sebi da priušti, bio je često zastupljen i dostupan. Vaskrs je u periodu u kom dani počinju da bivaju duži od noći, u kojima su naši preci slavili prirodu koja se ponovo budi i oživljava. Ako slavimo život, tu su i neki rituali u vezi sa razmnožavanjem i priplodom, odatle i zec kao interesantan zbog svog reproduktivnog potencijala - navodi Ovari.

Veruje se da se ovaj paganski simbol proleća i plodnosti najverovatnije stopio s hrišćanskim tradicijama u Nemačkoj u 17. veku. Tada, tačnije 1682, vaskršnji zec prvi put se spominje u nemačkim pripovetkama. 

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Zečevi

Ova životinja, koja je čuvar naših vaskršnjih jaja, ima posebnu strategiju opstanka, a to je da, čim se ženka okoti, biva spremna za parenje, donosi veliki broj mladih na svet i na taj način preživljava sve.

- Zec je meka i krznata simpatična životinja i to krzno se dosta cenilo ranije. Kako je prolazilo vreme, kroz vekove on je romantizovan do te mere da se u basnama i pričama o životinjama slavilo njegovo lukavstvo, koje je uvek bilo iznad njegove slabosti i nezaštićenosti. U knjizi "Alisa u Zemlji čuda" on je taj koji je vodi u nepoznato - objašnjava biolog i dodaje:

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kristijan Ovari

- Došlo je do toga da je zec postao zanimljiv i važan iz više razloga. U Evropi tokom ovog praznika izuzetno je voljen, međutim, u zemljama poput Australije on je sinonim za zlo. Englezi su ga doneli na ovaj kontinent da bi imali šta da love, pa se zec nakotio i počeo da uništava biljni svet. Tada su nastanili lisicu, koja je prirodni neprijatelj zeca, ali im je ona pojela gomilu endemskih vrsta, dok zečeve nije takla, pa je tako problem povećan. Tamo je potpuno satanizovan i ne donosi vaskršnja jaja - kroz smeh priča Ovari.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading