GOTOVA REKONSTRUKCIJA: Pionirski park u rangu svetskih!

Autor: Tanjug

Vesti

29.12.2017

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pionirski park u centru Beograda otvoren je nakon rekonstrukcije, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da se uređuju zelene površine kako bi građani imali gde da provode kvalitetnije svoje slobodno vreme.

RepublikaFoto: Promo foto
Siniša Mali obišao Pionirski park

Na gotovo 2,5 hektara u samom centru grada uređene su nove staze, postavljene nove klupe i igralište za mališane, uveden bežični internet, uz 30 stabala koja će biti osveteljna, a u rekonstrukciju parka uloženo je 107 miliona dinara.

- Pionirski park je 162. zelena oaza koju je 'Zelenilo' uradilo, to je slika i prilika novog i lepšeg Beograda i zato se borimo za svaku zelenu površinu, park, urbani džep - rekao je Mali.

Uređeno 162 parka, igrališta i teretana na otvorenom

Kako je rekao, uređivanje zelenih površina važno je kako bi građani Beograda mogli lepše da provode svoje slobodno vreme, kao i da gosti prestonice imaju šta da vide - nešto novo i lepše u gradu.

- To je strategija od koje nećemo odustati - rekao je Mali.

Gradonačelnik je najavio da će u martu ili aprilu naredne godine biti završena rekonstrukcija Zemunskog parka, dok se nastavlja obnova i uređenje parka Ušće, koji je najveća zelena površina u gradu.

Do pre par meseci, kako je rekao, park Ušće bio je potpuno neuređen, a sada je tamo sedam sportskih igrališta i veliko dečje igralište.

- Sledeće godine završićemo radove koje smo započeli 2017. i počećemo da gradimo gondolu koja će povezati Kalemegdan sa tim parkom. Svaku zelenu površinu ćemo urediti kako bi građani imali gde da provode svoje vreme - rekao je Mali.

30 novih stabala za park

On je pozvao sve građane i njihove goste da tokom novogodišnjih praznika, dođu i vide kako sada izgleda Pionirski park.

- Ovaj park je na ponos svima nama i predstavlja simbol i politiku onoga za šta smo se borili u prethodne tri i po godine - rekao je Mali.

Pionirski park, nekadašnja dvorska bašta, bio je jedini centralni gradski park koji nije bio rekonstruisan poslednjih godina - kompletno su obnovljene pešačke staze, novo dečje igralište na mestu starog, uz 12 savremenih rekvizita, postavljene na podlozi od gume.

Pionirski park jedan je od najstarijih parkova u Beogradu, a počeo je da se razvoja 1842. godine kao dvorska bašta, jer je to bio deo između današnjeg Starog i Novog dvora.

Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine uklonjen je visoki kameni zid koji je zatvarao dvorsku baštu i tako je postala jedinstveni zeleni gradski prostor nazvan Pionirski park.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Koturaljka

29.12.2017 13:53

Prelepo. Beograd je poznat po prelepim zelenim povrsinama.

zile

29.12.2017 14:17

Bravo, samo tako nastavite.

hali

29.12.2017 15:15

Nova zelena oaza u srcu grada.

SKUTER

29.12.2017 15:51

Svaka cast,moze da prica ko sta hoce ali ova vlast je za Beograd najvise uradila.Samo napred.