PLJUŠTE TUŽBE: Više od 3.000 civila i vojnika traži odštetu zbog bacanja OSIROMAŠENOG URANIJUMA na Srbiju

Autor:

Vesti

13.01.2022

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve nove tužbe protiv NATO zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SRJ 1999. godine biće podnete Višem sudu u Beogradu sledeće nedelje.

PLJUŠTE TUŽBE: Više od 3.000 civila i vojnika traži odštetu zbog bacanja OSIROMAŠENOG URANIJUMA na Srbiju

Foto: Profimedia

Advokat Srđan Aleksić, koji sa italijanskim kolegom podnosi tužbe protiv NATO, kaže da se sprema još tužbi. Prethodna tužba, prema njegovim rečima, podneta je u januaru prošle godine i poslata je tuženoj strani, ali na nju još nije stigao odgovor, kaže Aleksić.

- U toj tužbi su sva relevantna dokumenta i dokazi. Napisana je na engleskom. Dat im je sada rok za izjašnjavanje - rekao je Aleksić za TV Prva napominjući da se pored dve nove tužbe spreju i dodatne.

Na pitanje ko je podnosilac tužbe protiv Alijanse, objašnjava da se do sada javilo oko 3.000 građana, pripadnika Vojske Srbije, rezervista, civilnog stanovništva koji su bili na KiM tokom NATO bombardovanja...

Republika

Foto: Tanjug/V. DIMITRIJEVIĆ/Tanjug/AP

NATO bombardovanje Srbije

 

Takođe, dodaje Aleksić, tužba je napisana u saradnji sa italijanskim advokatom, koji je učestvovao u 250 slučajeva i to pravosnažnih, a u kojima je sud doneo odluku o odšteti italijanskim vojnicima koji su zbog osiromašenog uranijuma razvili smrtonosne bolesti. Reč je o vrlo specifičnom tumoru, kako objašnjava Aleksić, a u svom tim slučajevima je dokazano da su u njihovoj krvi bili teški metali.

- Isto je i kod naših vojnika, rezervista i civila koji su se nalazili u zonama bacanja bombi, ali su njihovi slučajevi još teži. Dokazi su čvrsti - rekao je Aleksić i dodao da je upravo na osnovu njih italijanski sud doneo 250 pravosnažnih presuda u korist italijanskih vojnika koji su bili na kontaminiranim područjima na KiM nakon NATO bombardovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading