Beogradske elektrane: Potrošači nemaju razloga za brigu

Autor:

Vesti

29.12.2021

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javno komunalno preuzeće "Beogradske elektrane" saopštilo je danas da potrošači nemaju razloga za brigu, reagujući na tvrdnje Pokreta Ne davimo Beograd da je snabdevanje toplotnom energijom u riziku od kolapsa.

Beogradske elektrane: Potrošači nemaju razloga za brigu

Foto: ST/V. LUKIĆ

Toplana

Njihovu reakciju prenosimo u celosti:

Sistem daljinskog grejanja Beograda kao jedan od najvećih konvencionalnih energetskih sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Evropi sa 15 toplana, 20 kotlarnica, više od 2.800 megavata instalisanih kapaciteta, 1.600 kilometara toplovodne mreže, više od 9.000 toplotnih predajnih stanica funkcioniše stabilno, pa samim tim potrošači nemaju razloga za brigu bez obzira na proizvoljne ocene marginalnih političkih stranaka. Cilj tih stranaka nije da dobronamerno iznesu stav o nekom komunalnom sistemu, o kojem gotovo da ne znaju ništa, već da unesu zabunu, zastraše građane i sa takvim nekorektnim političkim delovanjem donesu samo sebi politički ćar i profit.

Pokret Ne davimo Beograd po ko zna koji put zbog jeftinih političkih poena opet dovodi javnost u zabludu iznoseći neistinite tvrdnje da se Beograd nalazi u alarmantnoj situaciji u vezi sa snabdevanjem toplotnom energijom. Nažalost, JKP „Beogradske elektrane“ opet moraju da reaguju i da se brane od neistina, zluradih kometara i otužbi da preduzeće radi suprotno interesu potrošača.

Politika poslovanja „Beogradskih elektrana“ je da žiteljima Beograda bude obezbeđena kvalitetna i sigurna isporuka toplotne energije, a samim tim i komforan život i rad. Korisnici usluga „Beogradskih eleketrana“ ne treba da brinu, snabdevanje toplotnom energijom u Beogradu je stabilno i ima dovoljno energenata za potrebe proizvodnje.

Svake godine se obavljaju obimni radovi na zameni toplovoda, posebno u delovima grada gde je grejnoj sezoni zabeleženo više kvarova. Od 2017. godine je zamenjeno 131.624 metara toplovodnih cevi, od čega je 10.383 metara samo u 2021.godini. Napravljen je plan po kome će i sledeće, kao i u narednim godinama biti zamenjene dotrajale deonice toplovoda i biti izgrađene nove.

Svi toplotni izvori rade stabilno i bez poremećaja u proizvodnom sektoru. Nema sistemskih poremećaja što je i osnov za stabilnu prizvodnju toplotne energije. Takođe, i distributivni sistem je stabilan. Od početka grejne sezone je bilo kvarova na distributivnoj mreži. Toplovodi se nalaze i gusto naseljenim delovima grada, ispod kolovoza, parkinga, trotora, zelenih površina…Sve to otežava rad ekipa na terenu. Ali prilikom svake intervencije, ekipe „Beogradskih elektrana“ ulažu maksimalne napore da kvar bude otklonjen u najkraćem mogućem roku.

Svaki kvar koji se dogodio od početka grejne sezone otklonjen je u roku od 12 sati, mnogi i za nekoliko sati. Vremenski uslovi mogu značajno da otežaju radove naročito u toku grejne, odnosno zimske sezone, jer su uslovi za rad ekipa za hitne intervencije često ekstremni.

Kvarovi na toplovodnoj mreži ponekad i nisu posledica starosti toplovoda već i uticaja spoljnih faktora. Naime, u toplovodne kanale i komore često dolazi do prodora atmosferske vode od kiša i snega. Ta voda zimi sadrži rastvorene soli i neuporedivo brže nagriza cevi. Delovi toplovodne mreže su izloženi i uticaju podzemnih voda i struja, zatim izlivanju vode iz gradskog vodovoda, kao i kišne i fekalne kanalizacije što dovodi do curenja čak i na toplovodima koji su stari i po nekoliko godina.
Kada je u pitanju cena za isporučenu toplotnu energiju i optužbe pokreta Ne davimo Beograd da je cena grejanja nezakonito visoka ističemo da su „Beogradske elektrane“ u vlasništvu Grada Beograda koji svojim aktima reguliše rad preduzeća, dok Republika Srbija zakonima određuje rad lokalnih samouprava.

Prilikom utvrđivanja cene isporuke toplotne energije, „Beogradske elektrane“ primenjuju Uredbu Vlade Srbije o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom. Shodno njoj, poslednja značajnija promena cene za isporučenu toplotnu energiju bila je 2012. godine, kada je cena povećana za 18,5 odsto po svim kategorijama potrošača i elementima cene. Tri godine kasnije, u oktobru 2015. godine urađeno je usklađivanje, odnosno formiranje cene grejanja u skladu sa novom Uredbom, a prema stvarnim troškovima za proizvodnju i isporuku toplotne energije u iznosu od 0,04 odsto, a poslednje usklađivanje cene obavljeno je u novembru 2021. godine, a njegova primena nije rezultirala uvećanjem računa korisnika.

U skladu sa Zakonom o energetici i Zakonom o efikasnom korišćenju energije „Beogradske elektrane“ su ulaganjem više od stotinu miliona evra, modernizovale svih 9.031 toplotnih predajnih stanica u Beogradu iz kojih se toplotnom energijom snabdeva 20.539 stambeno-poslovnih objekata, ukupne površine 22,7 miliona kvadratnih metara prostora sa više od 360.000 korisnika. Tako je potrošačima omogućeno da na osnovu pomenutih zakona, Odluke o snabdevanju toplotnom energijom i Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga po sopstvenom izboru, odnosno odlukama skupština stanara izaberu vrstu i način obračuna naknade za isporučenu toplotnu energiju.

Napominjemo da se za plaćanje komunalnih usluga odobrava popust od 7 odsto za redovnost plaćanja, što dodatno snižava troškove za pružene komunalne usluge.

Dakle, suprotno iznetim tvrdnjama, odluka o načinu obračuna naknade za isporučenu toplotnu energiju je isključivo u nadležnosti potrošača. Obaveštenje o postupku i uslovima za promenu načina obračuna toplotne energije je jasno istaknuta na sajtu „Beogradskih elektrana“ i svaka skupština stanara ukoliko želi može da promeni način obračuna i da pređe sa paušalnog načina obračuna na naplatu prema utrošku.

U prethodnom periodu, „Beogradske elektrane“ su na sve načine, preko medija, tribina aktivno učestvovale o edukaciji korisnika o načinu efikasnog korišćenja toplotne energije, merama štednje sa efektima na smanjenje troškova za isporučenu toplotnu energiju. Iz tog razloga su zlonamerne i neosnovane tvrdnje da „Beogradske elektrane“, između ostalog, insistiraju na paušalnom načinu naplate grejanja.

Takođe, naplata toplotne energije prema ostvarenoj potrošnji u praksi postoji i primenjuje se u skladu sa Odlukom o cenama toplotne energije u gradu Beogradu od osnivanja „Beogradskih elektrana“.

U cilju ispravnog informisanja potrošača treba istaći da se smanjenje troškova za isporučenu toplotnu energiju i postizanje optimalnog, propisanog i kvalitetnog zagrevanja stanova može ostvariti jedino povećanjem energetske efikasnosti objekata. Zabluda je da se samo promenom načina obračuna istovremeno smanjuju i računi za grejanje.

Beograd, 29. decembar 2021.godine
JKP "Beogradske elektrane"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading