METRO U BEOGRADU: Evo kako će teći radovi, proširenje voza, GRADIĆE SE ISTOVREMENO DVE LINIJE

Autor: Republika

Vesti

02.12.2021

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu će se simultano graditi dve linije metroa i proširenje BG Voza, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

METRO U BEOGRADU: Evo kako će teći radovi, proširenje voza, GRADIĆE SE ISTOVREMENO DVE LINIJE

Foto: Facebook/Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se nikada tokom pola veka ideja da se gradi metro nije dogodilo da postoje snažna političku volju da se metro izgradi, novac za izgradnju i obezbeđeni svi zakonski preduslovi.

Dve linije metroa ukupne dužine 40 kilometara sa 43 stanice gradiće se praktično uporedo i istovremeno, rekao je on.

On je naveo da će se istovremeno raditi i BG Voz koji sada postoji kao kao linije od Batajnica do Ovče i Resnika, i polaske prema Mladenovcu i Lazarevcu.

- Sporazum sa Ruskom federacijom u Moskvi treba da bude potpisan do kraja godine. To je nova investicja koja znači prvo proširenje svih kapaciteta koloseka prema Pančevu, Lazarevcu i Mladenovcu, novu liniju Karaburma-Makiš, i novu liniju koja počinje od stanice u Zemunu a obuhvata Surčin, Aerodrom Nikola Tesla, novi nacionalni stadio i Obrenovac - rekao je Vesić na TV Pink.

Takav razvoj BG Voza omogući će da sve prigradske opštine izuzev Grocke u špicu budu povezane vozovima sa centrom na 10 do 15 minuta, a van špica na 45 minuta.

Republika

Foto: Facebook/Goran Vesić

 

 

Vesić je objasnio da će Klinički centar biti povezan 400 metara udaljenom stanicom kod Sajma.

- U dvorištu KC biće podzemni ulaz u koji će ulaziti ljudi i voziće ih pokretne stepenice do stanice. Suštinski će KC imati stanicu. A treća linija predviđa stanicu u Resavskoj, s druge strane KC - rekao je on.

Na prvoj liniji metroa biće četiri presedačke stanice, gde će sa BG voza prelaziti na metro, dok će na liniji postojati takve dve stanice.

- Kada završimo BG voz, neko iz Novog Sada bez automobila će moći na aerodrom. Preko brzog voza do Zemuna, tu na BG BVoz i onda vozom do aerodroma - objasnio je on.

Republika

Foto: Facebook/Goran Vesić

 

 

Kako je ocenio metro i BG Voz će omogućiti da Beograd pređe na šinski sistem, koji je ekološki prihvatljiv, nema izduvnih gasova, koji ne zavisi od gužvi, i ima mnogo veći kapacitet.

Komentarišući blokade puteva i autoputeva on je rekao da su to posledica naših podela.

- To ne mogu da razumem. Metro nije političko pitanje. Ili znate da ga napravite, ili ne. Niko nije kriv onima koji su bili pre nas što nisu izgradili metro. Ili autoput Miloš Veliki - rekao je on.

Apelovao je da se ne izražava političko mišljenje tako što će neko sprečavati beograđane da se kreću.

- Svako ima pravo na slobodu kretanja, kao što svako ima pravo da izražava svoje političko mišljenje. Ako nisu zadovoljni zakonom, ili političkom odlukom, niko im ne osporava pravo da izraze kroz protest i nezadovoljstvo na zakonom propisan način - rekao je on.

Poručio je da bi trebalo da na izbore izađu sa svojom političkom platformom, i probaj uda neko za njih glasa.

Republika

Foto: Facebook/Goran Vesić

 

 

Vesić je rekao da je prva donacija Fondacija za decu i mlade koja se još zove i gnezdo usmerena na popravku kuće za Lazara i Mariju koji su izgubili pet članova porodice od korone.

Fondacija je obezbedila preko 300 jelki sa busenom koje će sledeće nedelje biti dodeljene svakom od beogradskih vrtića a u februaru posađene po dvorištima tih ustanova.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading