ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Srpski narod sve više umire: U Beogradu sahrane i nedeljom, termin ispraćaja skraćen na 15 minuta

Autor: Republika

Vesti

25.11.2021

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na sahrane u Beogradu čeka se i duže od deset dana. Ispraćaji u kapelama skraćeni su na 15 minuta, a sahranjuje se i nedeljom i praznicima.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Srpski narod sve više umire: U Beogradu sahrane i nedeljom, termin ispraćaja skraćen na 15 minuta

Foto: pixabay.com

 

Na lokalnom groblju u Sremčici tri sahrane. U novembru već 25, duplo više nego u istom mesecu prošle godine. Naselje ima oko 30.000 žitelja, pa se verovatno i zbog toga proširuje za još jednu parcelu. Više je sahrana na svim čukaričkim grobljima, kažu u opštini, a to pokazuju i knjige privatnih pogrebnika.

- U ovo vreme prošle godine je bilo 520, sad je 900 i nešto - Vlada Radović, direktor Republičkog udruženja pogrebnika.

Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge Beograd koje održava 10 gradskih grobalja kaže da je u oktobru ove godine bilo 1.973 sahrane, a u oktobru prošle godine je bilo oko 1.100 sahrana.

I podaci gradskog Zavoda za statistiku beleže porast sahrana. Ali, prošle godine su sahranjene 1.752 osobe, pet manje nego u oktobru pretprošle.

Knjige pogrebnika ne dele preminule na kovid ili druge uzroke smrti, ali prema informacijama iz porodica ima svega, kaže Vlada Radović, direktor Republičkog udruženja.

 - Do sada ne znam, moguće je da ima neko ko je preminuo čisto od kovida, ali ima dosta pridruženih bolesti - dodaje Radović.

Račićeva napominje da su sahrane nedeljom bile u vezi sa povećanom broju obolelih.

- Tako da smo u toku ove dve godine u nekoliko navrata sahranjivali nedeljom. Ponovo su sahrane nedeljom ponovo uvedene od aprila ove godine - dodaje Račićeva. 

Pogrebnici sve teže završavaju sahrane. Kraći je dan, ekshumacija u porodičnim grobnicama je najteža, ali sahrana mora biti dostojanstvena. Iako je termin ispraćaja skraćen na 15 minuta, zakazuje se i pre podne. I poskupeli su osnovni troškovi sahrane.

- Dobavljači su sami digli cene. Poskupelo je gorivo, drvo, limovi, limeni i drveni ulošci su poskupeli za 20 do 30 odsto. Neka prosečna pogreban oprema je bila 36.000, sad je to 45, pa nadalje - ukazuje Radović. 

Znamo naše običaje i navike, pa ispraćaj pokojnika, kad se sve sabere i oduzme, košta od hiljadu do hiljadu i po evra. Ni to nije zanemarljivo, pa čuvajte zdravlje svoje i najbližih.

Dok ste zdravi i vredni pomažete rodbini svakako. Kovid, na žalost, ruši sva pravila i komplikuje život toliko da nismo ni svesni ili bude kasno.

(Republika/RTS)

Bonus video

Komentari (0)

Loading