BEOGRAĐANI SE OPET DAVE U SMRADU! Evo šta se ovog puta dešava!

Autor:

Vesti

15.11.2021

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je sinoć, ali i jutros mirisalo na štalu i fekalije, a sugrađani su bili prinuđeni da zatvore svoje prozore ili se "guše" i negoduju ukoliko su morali da napuste domove.

BEOGRAĐANI SE OPET DAVE U SMRADU! Evo šta se ovog puta dešava!

Foto: www.naxi.rs/kamere

Već smo navikli na ovu pojavu tokom letnjih meseci kada je i objašnjeno poreklo neprijatnih mirisa, ali nas je u ovo doba godine ovaj nesnosni smrad svakako iznenadio.

Nesnosan smrad širio se prestonicom i osećao se u svim delovima grada, prijavljivali su ga građani iz centra grada, sa Novog Beograda, iz Mirijava, sve do Pančeva... Doduše, sve to preko društvenih mreža i među sobom, niko nigde zvanično, te je ova pojava odnosno njen izvor ostao prava misterija.

- U Beogradu postoji 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija. Kada padne vodostaj reka, oseća se miris tih fekalija - istakao je prethodnog leta zamenik gradonačelnika Goran Vesić, međutim takva objašnjenja nisu validna za zimski period.

Taj takozvani smrad štale, odnosno neprijatni mirisi "balege, fekalija i stajskog đubriva" , koji kruži Beogradom i dopire sve do Pančeva leti, potiče sa njiva poljoprivrednih gazdinstava oko Beograda. Jedan od razloga za širenje smrada jeste i obrada zemljišta i bacanje stajskog đubriva u kombinaciji sa visokim temperaturom. Ali sada su temperature niske!

Novinari Blica su pokušali da odgonetnu ovu misteriju i pozvali nadležne kako bi dobili odgovore, međutim niko od njih nema informaciju o tome šta se to oseća u čitavom Beogradu, ali i u Pančevu.

Prvo je pozvan Gradski zavod za javno zdravlje koji leti inače daje objašenje za ovakve situacije, ali ovog puta ni oni nisu znali da nam kažu šta je to sinoć i jutros tako nesnosno smrdelo. Dodaju i da im niko nije ništa zvanično prijavio, te da nisu mogli ni da ispitaju uzrok.

Kontaktiran je i Sekretarijat za inspekcijski nadzor:

- Inspektori obavljaju poslove inspekcijskog nadzora, samo kada je reč o postupanjima privrednih subjekata i preduzetnika koji svojom delatnošću mogu da ugroze životnu sredinu. Mi nismo dobili prijave koje se odnose na navedeni problem - rekli su za Beograd na Blic iz ovog Sekretarijata.

Pošto građani prijavljuju ovaj neprijatan miris i kao "smrad kanalizacije", pozvan je i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" . Oni tvrde da na teritoriji Beografda nije došlo ni do kakvog većeg izlivanja kanalizacija koje bi mogle da budu uzrok problemu, pa tako poreklo smrada nismo uspeli da saznamo ni od njih.

Ipak, jedno od objašnjenja stručnjaka jeste da je poreklo ovih neprijatnih mirisa verovatno "raspad organske materije", ali kako to nije zvanična informacija niti gde se to raspada, ova misterija opet nije dobila razrešenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
PRC

15.11.2021 19:12

Od tamo se celom Srbijom i širi taj B g proizvod.

DR

15.11.2021 20:35

ZNACI TAKO SE PRENOSI VIRUS KORONE?