TRESE SE STUDIO, LEKARI ZARATILI U PROGRAMU UŽIVO: Žestoka polemika, lome se koplja oko ključne teme! (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

08.11.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktori Borislav Antonijević, Ana Mitrović i Vladimir Jakovljević žestoko su ukrstili argumente o vakcinaciji u studiju televizije K1.

Republika

Foto: printscreen

Borislav Antonijević, Ana Mitrović, Vladimir Jakovljević

 

Dr Borislav Antonijević, ginekolog i predstavnik grupe Udruženje građana „Lekari i roditelji za nauku i etiku"

- Veliki je problem kada nauka počne da izigrava Boga. Svi smo studirali isti fakultet. Učili smo jedno, a dešava se drugo. Sredstvo za imunizaciju sada je razvijeno brzinom svetlosti. Odobrenja za vakcine su privremena, nijedna nema stalnu dozvolu - kazao je dr Antonijević u „Uranku" na televiziji K1.

- Privremena dozvola znači da je izdata po hitnom postupku kako bi se sprečila smrtnost i zaustavila pandemija. Stalna dozvola daje se tek nakon završenih svih faza kliničkih studija - naveo je dekan.

On je kazao da su sve dosadašnje vakcine odobrene nakon višegodišnjih ispitivanja, osim vakcina protiv kovida

- Ne znamo šta se nalazi u vakcinama, ne znamo ni kratkoročne ni dugoročne posledice vakcinacije. I vakcinisani i nevakcinisani mogu da se razbole, mogu da prenesu virus, mogu da završe u bolnici i mogu da umru. Jedina razlika je što nevakcinisani ne mogu da umru od vakcine - kazao je dr Antonijević.

- Nisam protiv vakcine, samo želim da znam njen sadržaj. Fajzer i Moderna tek pre nekoliko dana dali su podatke o nuspojavama - konstatovao je doktor.

Republika

Foto: Tanjug

Vakcinacija, foto: Ilustracija

On je naglasio da bi svi trebalo da znamo koje su moguće komplikacije primene vakcina. 

- Ima ih dosta. Evropska medicinska agencija za Fajzer vakcinu objavila je da može prouzrokovati teške alergijske reakcije, perikarditis... U podacima stoji da je do sada bilo 27.247 smrtnih slučajeva od vakcine. To do sada nikada nije bio slučaj. Zašto Srbija nema zvanične podatke o neželjenim efektima godinu nakon početka imunizacije? Poznajem ljude koji nisu uspeli da prijave neželjena dejstva u našoj zemlji. Imali su tahikardiju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, bili dan do tri dana  nemoćni i nisu mogli da ustanu iz kreveta. 

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu

- Tačno je da sve vakcine imaju privremenu dozvolu. Ali, nove tehnologije se ubrzano razvijaju i nije im potrebno višegodišnje istraživanje. Kineska vakcina je tradicionalna, a Sputnik V i Astra Zeneka su razvijene na tehnologiji koja se koristila u lečenju ebole - istakao je dr Jakovljević na K1 u „Uranku".

- Vakcina nije stopostotna zaštita od zaražavanja, ali Sputnik V ima efikasnost od 96 odsto, a Fajzer 92 odsto. Nevakcinisani su 100 % pogođeni virusom, jer nemaju nikakvu zaštitu - kazao je doktor. 

Dr Jakovljević kazao je da je najbolja vakcina ona koja dođe prva. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcina, foto: Ilustracija

- To je zdrava logika koju podržavam. Ono što znamo je da je drastično manji broj vakcinisanih na intenzivnoj nezi i među umrlima. Niko u Srbiji nije umro od vakcine. Ja verujem vektorskim vakcinama i zato sam primio Sputnik V, ali verujem i novoj, visokosofisticiranoj tehnologiji RNA vakcina

Doktor Jakovljević istakao je i da postoji određeni rizik da nam kada izađemo iz kuće „na glavu padne klavir".

- Ili da nas udari auto. Ali,  treba meriti šta je veća korist od štete, kao i kod bilo kog drugog leka - naglasio je on u „Uranku".

- Vakcinacija je spasila svet. Kako napreduju tehnologije tako napreduje i proces izrade vakcina. Verujte medicini i razvoju tehnologije. Slušajte zdravu pamet i logiku. 

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, profesor ginekologije i akušerstva

- Trenutno sam u u Francuskoj i ovde je život imunizacijom vraćen u normalu. Ovde je 87 odsto vakcinisanih u populaciji starijih od 12 godina. Ako imate kovid sertifikat ne morate ni u zatvorenom  prostoru nositi masku - kazala je dr Mitrović Jovanović.

- Zemlje zapadnog sveta veruju sistemu i zdravstvenim radnicima - kazala je ona.

Ona je istakla da se ne bavi svaki lekar naukom i da nisu svi bili dobri studenti. 

- Ako je vakcina preporučena za davanje trudnicama i deci - onda je sigurno da je to dobro, efikasno i bezbedno. Problem je u tome što je veliki medijski prostor dat svakome da govori o vakcinama. Objavljeno je do sada više od 200 naučnih radova o davanju vakcine u trudnoći i ishodu imunizacije po trudnice. Podaci pokazuju da su nevakcinisane trudnice u šest puta većem riziku da završe na intenzivnoj nezi od nevakcinisanih, 23 puta veću šansu imaju da završe na respiratoru, a osam puta su u većem riziku od prevremenog porođaja - navela je.

Doktorka je istakla da potpunih garancija u medicini nikada nema. 

- U Srbiji nemamo nijedan ozbiljan neželjeni efekat koji bi se mogao dovesti u direktnu vezu sa vakcinom. Ne znam ko će odgovarati za sve ove izgubljene živote koji su mogli biti sprečeni da su trudnice bile vakcinisane. Da nije bilo moderne medicine i farmacije ne bi životni vek danas bio 80 godina. O vakcinama i naučnim rezultatima trebalo bi da govorimo na stručnim skupovima, a ne na televiziji - poručila je kolegama prof. dr Ana Mitrović Jovanović. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vladan

08.11.2021 12:48

Od virusa nema leka, ne pomaže apoteka. Ali je istina da život spasava vakcina.

Odgovori 2 12
Profesor

08.11.2021 13:06

Ovaj nazovi doktor, mali antonijevic,izgleda da je kupio diplomu, kada je ovoliko gluposti izgovorio za malo vreme.

Crni

08.11.2021 19:39

Slusajte profesore veca je verovatnoca da zna sta prica i o cemu prica ako nista drugo trebalo bi vise da zna od onih koje je ucio kao sto bi trebalo da su mu eticki principi i strucni bitniji od finansijskih. U ovom ludilu ne znas kome da verujes pa mi je ovo neki kakav takav putokaz, naravno uvek ima kukolja ali je verovatnoca manja. I naravno izbacis osobe ( po podacima do kojih se moze doci) koje imaju interese u farmaceutskoj industriji i otprilike se moze doci do korektnog zakljucka. KŠ mi odavno nije merodavan ali utice na zivot, nazalost. Nazalost za vakcine su u pravu da su sve po hitnom postupku odobrene bez ikakve provere pogotovu na dugorocne posledice, iskreno se nadam da znaju sta znaci rec efikasnost u stvarnom zivotu a ne kod doktora i da nece biti nekih bitnih dugorocnih posledica.