PROFESOR RADAN STOJANOVIĆ IZNEO DETALJNO OBJAŠNJENJE O IVERMEKTINU: To nije ni etički ni farmakološki opravdano!

Autor: Republika

Vesti

03.11.2021

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmakolog Radan Stojanović gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je o jednoj od tema koja poslednjih dana zaokupila pažnju javnosti - leku ivermektinu.

Foto: printscreen

Radan Stojanović, profesor Medicinskog fakulteta

Stojanović je naglasio da će pokušati da "skine famu“ sa leka Ivermektin, s obzirom na to da se dezinformacije na internetu šire velikom brzinom.

- Ivermektin se koristi u veterinarskoj ali i u humanoj medicini. U humanoj se primenjuje sistemski i lokalno. Sistemski u vidu tableta za pojedina parazitarna oboljenja, i lokalno u formi kreme za određena kožna oboljenja, rozaceu na primer - kazao je on.

Prema njegovim rečima, bili smo nespremni kada je izbila pandemija u smislu antivirusnih lekova pa je došlo do ispitivanja postojećih.

- Ivermektin je bio interesantan u tom smislu što ima određena farmakološka svojstva da umanjuje inflamaciju, laka je primena, jer se pije, i ima nisku cenu. To su bili razlozi što je za ovim lekom vladao povećan interes - napominje on.

Kako je objasnio, međunarodna medicinska zajednica pokrenula je laboratorijska ispitivanja ovog leka kao mogućeg kandidata za prevenciju i lečenje kovida.

- Prvi rezultati bili su ohrabrujući, ali u visokim koncentracijama, mnogo većim nego što se daju čoveku. U toku su sada klinička ispitivanja, jer nema dovoljno dokaza da se može preporučiti u prevenciji i terapiji kovida. SZO je savetovala da se sprovedu adekvatna klinička ispitivanja i moramo da sačekamo rezultate. Preporuke na „vajber“ grupama su štetne, i to nije mesto gde bi trebalo da se propisuje terapija. To prevashodno nije etički, a nije ni farmakološki opravdano sve dok ne dobijemo rezultate kliničih ispitivanja sa dokazima - rekao je stručnjak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading