OPASNOST NA CENTRALNOM GROBLJU: Klizište preti da izbaci sanduke iz zemlje!

Autor:

Vesti

30.09.2021

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralno groblje ima oko 30.000 grobnih mesta. Međutim, nalazi se na klizištu koje se aktiviralo.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Opasnost na Centralnom groblju zbog klizišta, Ilustracija

Strmi teren, a klizište se aktiviralo. Pitanje je vremena kada će se neki kovčeg iz zemlje pojaviti, kaže zakupac grobnog mesta. Obraćao se Upravi groblja, ali kako kaže, oni tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti.

- O grobnim mestima i njihovim obeležjima se staraju isključivo zakupci i oni su zaduženi za spoljni deo spomenika, da brinu o bezbednosti, da ga periodično ispravljaju - kaže Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge.

Centralno groblje prostire se na 14 hektara i ima oko 30.000 grobnih mesta, a u Ugovoru koji zakupci potpisuju, uz plaćanje godišnje takse od oko 1.500 dinara, piše da to preduzeće održava grobna mesta.

Međutim, kažu nadležni, to održavanje ne podrazumeva sanaciju klizišta. Zakupci se mogu konsultovati sa Upravom groblja koja bi pomogla u pronalaženju izvođača radova, ali sanaciju moraju da plate iz svog džepa.

- Svakako bi neki delovi grobnog mesta trebalo da se obnavljaju na svakih 20 ili 25 godina jer je toliko i trajanje betona - navodi Račićeva.

Dr Uroš Đurić sa Građevinskog fakulteta navodi za RTS da su na grobljima problematične situacije zbog održavanja.

- Nije neophodno uvek pomerati i dirati postojeća grobna mesta, treba obezbediti staze, odvod za vode i zato su tu moguća klizišta - dodaje Đurić.

U Beogradu ima oko 1.700 klizišta, a za svako se koristi drugačije rešenje. Klizište na Centralnom groblju je specifično, ali rešenje postoji.

- Neko najjednostavnije rešenje je sprečavanje površinskih voda da uđu u zemlju, to je i preventiva, dakle kao kod kuća npr. i na javnim površinama - ukazuje Đurić.

Dr Miloš Marjanović sa katedre za građevinsku geotehniku Građevinskog fakulteta objašnjava da je moguće koristiti i gornje slojeve zemljišta i prebacivati ih u donje delove kako bi se napravila preraspodela i kontrateg.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading