KOJU PTICU POBEDNIK NA KALEMEGDANU DRŽI U RUCI? Mnogi Beograđani NE ZNAJU odgovor na ovo pitanje!

Autor:

Vesti

25.09.2021

06:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spomenik Pobedniku na Kalemegdanu već decenijama je simbol Beograda i simbol koji prepoznaju hiljade ljudi. Ipak, ptica koju on drži i dalje zbunjuje i izaziva rasprave među Beograđanima. Šta je u levoj ruci Pobednika – soko, orao, golub ili nešto treće?

Republika

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Foto: Ilustracija

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je 1928. podignut na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik je rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića i danas je svakako jedan od najpoznatijih simbola Beograda. Predstavlja figuru nagog, snažnog muškarca koji u desnoj ruci drži spušteni mač, a u levoj na otvorenom dlanu pticu.

Međutim, upravo tu se pojavila dilema koja i danas muči Beograđane – koju pticu u ruci drži Pobednik?

Mnogi će vam i danas reći da je to vesnik mira – golub. Oni šaljiviji zakleće se da je u pitanju vrabac jer nije li baš ova ptica "simbol prestoničkih ulica". Ipak, po svemu sudeći, u levici Pobednika nalazi se jedna grabljivica.

- U pitanju je soko! Pobednika je Meštrović zamislio kao arhetipskog junaka, on je vitez i u ruci drži pticu koja je simbol viteštva, a to je soko - kaže Neda Kovačević, dobar poznavalac prošlosti Beograda i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Deo zabune o tome koja je ptica u pitanju potiče iz činjenice da se u nekim spisima pominje i orao. Iako ne isključuje tu mogućnost, Neda ističe da soko ima mnogo više smisla.

- Orao bi bio mnogo veći. Takođe, jedno od nezvaničnih imena spomenika je i Sokolar - objašnjava Neda Kovačević, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Сремац

25.09.2021 16:45

Шта има на глави београдски соколар? Е моји Срби Мештровић вам подвалио шиптара, а ви расправљате о птици...

Branislav

26.09.2021 05:24

Jedan od masonskih simbola Beograda...