Ovčije boginje se pojavile u beogradskim vrtićima: Brzo se šire, grupe desetkovane

Autor:

Vesti

24.09.2021

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim respiratornih virusa, ovih dana deca izostaju iz beogradskih vrtića i zbog ovčijih boginja. Iako je za njih karakteristično epidemijsko javljanje, u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kažu da nemaju prijavljenih epidemija.

Foto: www.profimedia.rs

Dete ima boginje

 

U vrtićima se, kako nam javljaju roditelji, pojavila varičela, koja dodatno utiče na pražnjenje grupa, jer zbog nje deca minimum moraju da izostanu iz kolektiva tri nedelja, a brzo se širi.

Dr Sonja Giljača, specijalista epidemiologije Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu kaže za Telegraf.rs da su boginje najčešće tokom zimskih meseci i u rano proleće.

- Nema prijavljenih epidemija. Registruju se tokom cele godine, ali češće tokom zimskih meseci i u rano proleće - rekla je dr Giljača za Telegraf.rs.

Ovčije boginje su uobičajene za detinjstvo, i najbolje je da ih deca preleže do 13. godine. Radi se o osipnoj groznici koja se sreće u svim kolektivima, kako školskim, tako i predškolskim. Javlja se u naletima, a ne mora da znači da će se zaraziti svako dete u kontaktu sa obolelim.

Bolest se kod dece do 13 godina ispoljava u lakšom obliku i bez komplikacija, dok kod odraslih to nije slučaj. Kod odraslih uvodni stadijum, koji počinje temperaturom i malaksalošću, traje duže. Temperatura može biti i iznad 39 stepeni i teško se obara.

Posebno osetljive grupe, kod kojih varičela može biti teška bolest sa mogućim fatalnim ishodom su trudnice, novorođenčad i osobe sa slabim imunim sistemom. Za njihovo lečenje je potrebna antivirusna terapija dok kod dece sa lakšim tokom bolesti varičela zahteva simptomatsku terapiju, mirovanje, lakšu ishranu i održavanje čistoće kože tuširanjem.

Inače, svako ko nije siguran da li je preležao ovčije boginje može da uradi serologiju odnosno da se testira. Ako test pokaže prisustvo Igg antitela, to je znak da je osoba preležala varičele.

Foto: pixabay.com

Mališani u vrtiću

 

Varičele, visoko kontagiozno oboljenje, prenose se respiratornim putema kao "kapljična" infekcija. Ispoljava se ospom na koži. Zaraznost kod obolelih traje oko dva do pet dana nakon pojave ospe. Bolest obično počinje iznenada, najčešće bez povišene temperature, pojavom ospe na raznim mestima po telu. Naredni nalet ospe se javlja nakon 12 do 24 časa, praćen skokom temperature. Ospa izbija u nekoliko naleta i najgušća je na licu i telu. Uvek je prisutna u kosmatom delu glave, a ne izbija na dlanovima i tabanima.

Godišnje se u Beogradu registruje od 10.000 do 12.000 obolelih osoba od varičela u Beogradu.  

Po našem programu, vakcina protiv ovčijih boginja nije obavezna, ali je plan da se to učini, međutim, Srbija je ima i ona se naplaćuje. Reč je o živoj vakcini koja se prima u dve doze, između kojih razmak treba da bude od šest do osam nedelja. Vakcina košta 4.000 dinara.

Kao što smo već objavili, samo ova bolest je uspela u julu i junu da pobedi kovid 19 u Beogradu, usred epidemije korona virusa, odnosno od varičela je u prestonici tokom ta dva meseca obolevalo više osoba nego od korona virusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading