VESIĆ: “Beograd put” ne duguje ni dinar za kredite

Autor:

Vesti

30.08.2021

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javno komunalno preduzeće “Beograd put” u ovom trenutku duguje nula dinara za kredite, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da je spreman da se opkladi sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Ðilasom da to preduzeće neće uzeti nijedan kredit do kraja godine.

Republika

Foto: Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

 

Vesić je tako reagovao na Ðilasove tvrdnje, iznete na konferenciji uoči početka sednice Skupštine grada, da “Beograd put” uzima kredit za likvidnost, da nema više ni za plate, a da će u isto vreme radnicima podeliti 50 miliona dinara solidarne pomoći.

Vesić je rekao da mu je neverovatno da neko ko je bio gradonačelnik ne zna kako izgleda poslovanje javnog preduzeća.

On (Ðilas) je uzeo program poslovanja ''Beograd puta'' koji se danas nalazi na skupštini, pročitao je da postoji mogućnost uzimanja kredita, pritom je to postojalo u svakom programu ''Beograd puta'', i prošle godine i pre dve godine i uvek mora da se predvidi mogućnost uzimanja kredita ako dođe do poremećaja na tržištu jer morate da budete odgovorni da u svom programu poslovanja predvidite svaku moguću situaciju”, rekao je Vesić.

Istakao je da “Beograd put” u ovom trenutku duguje nula dinara za kredite, da od 2017. godine to preduzeće nije uzelo ni jedan jedini dinar kredita, a da je u svakoj godini postojala mogućnost zaduživanja.

Kada smo 2014. preuzeli Grad, zatekli smo u ''Beograd putu'' 730 miliona duga prema dobavljačima i milijardu i 159 miliona duga prema kreditima što je ukupno milijardu i 889 miliona, odnosno 16,2 miliona evra”, rekao je Vesić novinarima u holu Sava centra, u kojem se održava sednica Skupštine grada.

Naveo je da je “Beograd put” prošle godine prvi put u poslednjih 20-ak godina, zaključno sa 31. decembrom, isplatio sve dobavljače.

“Nije dugovao nijednom dobavljaču nijedan dinar. Ne samo to, uplatili su i dobit Skupštini grada od 195.166.000 dinara. Ne samo da su zaradili za sebe, nego su i zaradili da mogu da plate dobiti Skupštini grada, od čega mi plaćamo socijalu, zaštitu…”, rekao je Vesić.

Vesić kaže da je spreman da se opkladi sa Ðilasom da “Beograd put” neće uzeti nijedan kredit do kraja godine.

On je javno rekao da će uzeti, ja javno kažem da neće. Zapamtite šta sam ja rekao, a šta on, pa vas molim da 31. decembra objasnite ko je varalica i ko ništa ne zna. Spreman sam da pristanem da kažete da ništa ne znam ako ''Beograd put'' bude uzeo jedan dinar kredita, a neće uzeti nijedan jer nije uzeo ni prethodnih godina, već će imati i dobit ove godine”, rekao je Vesić.

Foto: Republika

JKP Beograd ne duguje ni dinar za kredite

 

Istakao je da Ðilas širi laži što, dodao je, nije u redu, kao ni to što kritikuje solidarnu pomoć radnicima.

Vesić je sa ponosom istakao da od 2018. godine Grad Beograd isplaćuje solidarnu pomoć svim svojim zaposlenima, u svim preduzećima i upravi, te naglasio da će tako biti do god je on u Gradu.

Dok se ja pitam, isplaćivaćemo svim zaposlenima solidarnu pomoć”, podvukao je Vesić.

Naveo je da u Ðilasovo vreme nijednom nije isplaćena solidarna pomoć i da Grad sada bolje finansijski stoji.

Ðilas je na konferenciji uoči sednice Skupštine grada upitao i kako je moguće da se zna da će Linijski park da košta 55 miliona evra, kad plan detaljne regulacije tek treba da se usvoji, a Vesić odgovara:

To je preliminarna procena, a kada budemo raspisali tender u njoj će stajati ta procena, pa ćemo videti kakvu ćemo ponudu da dobijemo”.

Komentarišući Ðilasovu izjavu da se ruši vila u Ulici Nikolaja Krasnova na Vračaru koja je, kako kaže, do kraja decembra prošle godine bila pod zaštitom kao deo prostorne kulturno istorijske celine "Istočni Vračar", Vesić je rekao:

Ðilas je imao priliku da tu zgradu zaštiti, ali nije i nije tačno da je bila pod zaštitom. Bila je u prethodnoj zaštiti, ali pošto on ništa ne razume, onda ne zna ni šta znači koja zaštita”.

Vesić je podsetio da Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda postoji od 1960. godine i da je za prvih 30 godina postojanja proglasio devet kulturno istorijskih celina, a da od 1990. do 2017. godine nije proglasio nijednu kulturno-istorijsku celinu.

Od 2017. godine do danas gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio je devet celina i zaštitio 30 pojedinačnih objekata, naveo je Vesić i dodao da su trenutno u procesu proglašavanja još tri kulturno-istorijske celine (Tašmajdan sa fakultetima u Bulevaru kralja Aleksandra, Stara Palilula i Krunska ulica).

Osim toga, Vesić je dodao da su osam kulturno-istorijskih celina u procesu izrade i da treba da budu upućene Vladi Srbije na proglašenje.

Vesić je rekao da je neprimereno držati konferenciju za novinare ispred sale u kojoj se održava sednica Skupštine grada, a istovremeno biti odbornik i imati priliku da sve to kažete za govornicom, pred drugim odbornicima.

“Vi ste u obavezi, ako su građani glasali za vas, da ih zastupate i kad ste vlast, i kad ste opozicija. Potpuno je nevažno da li ste vlast ili opozicija, vi stet u zastupate ljude koji su glasali vaš program tako da mi je žao što se ovako prepucavamo, umesto da lepo pričamo za govornicom, kako bi trebalo da pričamo, da čujemo primedbe i odgovore”, dodao je Vesić.

Upitan da prokomentariše tvrdnju predstavnika Narodne stranke da se broj ljudi prijavljenih da živi u Beogradu povećava kako bi pomogli SNS na izborima, Vesić je rekao da “oni tvrde, a nemaju dokaze“.

Oni su rekli, ali ne znaju. To je stvarno smešno“, rekao je Vesić i naveo da bi trebalo da iznesu neke dokaze.

Na pitanje zašto Aleksandar Šapić, odbornik odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd”, ne prisustvuje sednicama gradskog parlamenta, Vesić je rekao da ne zna.

“To nije pitanje za mene, ja sam u izvršnoj vlasti i ne bavim se time ko od odbornika dolazi na sednice”, zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading