VRANE NAPADAJU! Na Novom Beogradu prvo nasrnule na devojku, a sutradan i na njenu sestru! EVO KAKO SE ZAŠTITITI!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2021

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećate li se scene iz čuvenog filma "Ptice" Alfreda Hičkoka, kada jato agresivnih ptica napada ljude šireći paniku i osećaj nemoći?

RepublikaFoto: youtube.com/Klix.ba

Nešto slično može da vas zadesi u Srbiji, konkretno u Beogradu, samo sa vranama. Stanovnica Novog Beograda upravo je prošla kroz takvu situaciju.

Jedno upozorenje, juče je moju sestru, a danas mene napala siva vrana. I to na potpuno istom mestu (kod kontejnera na uglu između Nehruove 120 i 122), pa pretpostavljam da je do lokacije. Nju je uhvatila za glavu, a mene za rame. Znam da i deca idu tuda u školu, pa im skrenite pažnju.

Ovako se jedna korisnica društvenih mreža "požalila" i tom prilikom skrenula pažnju ljudima na Novom Beogradu da povedu računa, a naročito na svoju decu.

Stvar nije nimalo bezazlena. Naime, ona je u objavi ostavila i fotografiju, na kojoj se vide rane koje je zadobila u napadu sive vrane. Na ramenu se jasno vide tragovi kljucanja.

Posebno je opasno što tuda šesto prolaze deca, kada idu prema školi. Zato ova sugrađanka naročito apeluje na sve roditelje da povedu računa. Začuđuje činjenica da se skoro identična situacija dogodila i njenoj sestri, samo dan pre, ali na potpuno istoj lokaciji. Agresivna ptica dohvatila je prolaznicu za glavu.

Nije prvi put, Beograđani često meta napada vrana, baš u ovom periodu.

Stručnjaci za ptice kažu da se u ovom periodu izležu mladi ptići, koji ubrzo uče i da lete. Zbog toga su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni, jer na ljude koji prolaze u blizini gnezda reaguju kao na potencijalne predatore. Period u kojem dolazi do agresivnijeg ponašanja ovih ptica traje mesec dana godišnje, a primećena je i pravilnost u tome kada vrane “napadaju”. To se uvek dešava tokom maja i juna.

Najviše incidenata bilo je na Novom Beogradu, ali i u Zemunu, Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, pa čak i u okolini Slavije.

Kako se zaštiti od napada sive vrane?

Najbolji način da se zaštitite, jeste da izbegavate mesta gde se nalaze gnezda vrana ili da se što pre udaljite iz zone gde mladunci ove ptice leže. Ukoliko ptice uporno brane mlade, poneti kišobran ili neko drugo sredstvo s kojim se može odbraniti od potencijalnog napada vrana. Takođe, trebalo bi se što pre i po mogućstvu bez panike i naglih pokreta, udaljiti od mesta gde vrane brane teritoriju, odnosno mladunce koji su ispali iz gnezda.

Vrane mogu i decu da dožive kao uljeze, pa roditelji treba da budu oprezni i spremni da reaguju.

Siva vrana vrsta je iz porodice vrana Naseljava istočni deo Evrope, prednju Aziju i severoistok Afrike. Veoma je zastupljena u gradovima. Uglavnom je pepeljasto-sive boje, osim glave, grla, krila i repa, koji su crni. Može se naći u svim staništima gde ima drveća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading