Obnova saradnje centralnih gradskih opština - Centar iz Skoplja i Starog grada

Autor: Republika

Vesti

15.06.2021

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, sa saradnicima, primio je danas delegaciju prijateljske opštine Centar iz Skoplja koju je predvodio gradonačelnik Saša Bogdanovik.

RepublikaFoto: Promo
Radoslav Marjanović i Saša Bogdanovik

Predsednik Marjanović i gradonačelnik Bogdanovik su ovom prilikom razgovarali o obnovi i nastavku saradnje dve opštine u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i komunalnih pitanja.

- Veliko mi je zadovoljstvo  što mogu da ugostim gradonačelnika centralne opštine Skoplja. Želimo da obnovimo i razvijamo našu saradnju i odnose između dve opštine i dve države. Danas smo razgovarali o nekoliko tema, sa posebnim fokusom na imunizaciju stnovništva, koja se uspešno sprovodi na Starom gradu. Po broju vakcinisanih smo prvi u zemlji i našim prijateljima smo preneli iskustva. Važno je istaći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prijateljima u Severnoj Makedoniji obezbedio određeni kontigent vakcina.Takođe, razgovarali smo o obrazovanju i kulturi jer smo dva naroda koja delimo zajednički kulturni prostor. Namera nam je da ponovo uspostavimo institucionalnu saradnju naših ustanova kulture, sportskih klubova i škola - rekao je predsednik Marjanović i dodao da je ovo bila prilika i da se između ostalog, razmene iskustva o rešavanju komunalnih problema, naročito nedostatka parking mesta s obzirom da je to zajednički problem građana glavnih gradova susednih država.

Gradnonačelnik Bogdanovik se zahvalio na toploj dobrodošlicu i  u ime građana opštine Centar na mogućnosti da se državljani Severne Makedonije mogu vakcinisati bez ikakvih ograničenja u Srbiji.

- Povelja o saradnji je potpisana još u bivšoj Jugoslaviji, a dogovor o bratimljenju 2001.godine. Danas smo obnovili našu saradnju i nadam se da će biti sve bolja. Čast mi je što sam u opštini koja je najbolja u imunizaciji. Pomoć koju Srbija pruža našoj zemlji u procesu imunizacije je značajna i dragocena. Svaki dan dobijamo nove kontigente pomoći i time se pokazuje bratska ljubav naših država. Danas smo otvoririli dosta tema i razmenili iskustvo u oblastima kulture, prosvete, nauke, arhitekture, kao i u drugim oblastima koje nas povezuju - naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Saša Bogdanovik i upitio poziv delgaciji Starog grada da poseti Skoplje.

Zajednički zaključak oba predsednika je da će se saradnja dve opštine, na obostrano zadovoljstvo nastaviti u interesu sugrađana naših opština, a konkretne programe u kojima će se ona sprovoditi usaglasiće obe strane. U realizaciji saradnje očekuje se podrška Ambasade Republike Severne Makedonije, čije je sedište na Starom gradu u Jevromovoj ulici, Ambasade Srbije u S.Makedoniji, asocijacija gradova i opština naših zemalja ali i EU.

Sastanku čelnika centralnih gradskih opština glavnih gradova Srbije i Severne Makedonije prisustvovali su zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine Gradske opštine Stari grad Dušan Petrić, članovi Veća Branislav Zec, Nikola Blagojević, Nedeljko Jovanović i Bojan Kalaba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading