Obnova saradnje centralnih gradskih opština - Centar iz Skoplja i Starog grada

Autor: Republika

Vesti

15.06.2021

15:06

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović, sa saradnicima, primio je danas delegaciju prijateljske opštine Centar iz Skoplja koju je predvodio gradonačelnik Saša Bogdanovik.

Promo
Radoslav Marjanović i Saša Bogdanovik

Predsednik Marjanović i gradonačelnik Bogdanovik su ovom prilikom razgovarali o obnovi i nastavku saradnje dve opštine u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i komunalnih pitanja.

- Veliko mi je zadovoljstvo  što mogu da ugostim gradonačelnika centralne opštine Skoplja. Želimo da obnovimo i razvijamo našu saradnju i odnose između dve opštine i dve države. Danas smo razgovarali o nekoliko tema, sa posebnim fokusom na imunizaciju stnovništva, koja se uspešno sprovodi na Starom gradu. Po broju vakcinisanih smo prvi u zemlji i našim prijateljima smo preneli iskustva. Važno je istaći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prijateljima u Severnoj Makedoniji obezbedio određeni kontigent vakcina.Takođe, razgovarali smo o obrazovanju i kulturi jer smo dva naroda koja delimo zajednički kulturni prostor. Namera nam je da ponovo uspostavimo institucionalnu saradnju naših ustanova kulture, sportskih klubova i škola - rekao je predsednik Marjanović i dodao da je ovo bila prilika i da se između ostalog, razmene iskustva o rešavanju komunalnih problema, naročito nedostatka parking mesta s obzirom da je to zajednički problem građana glavnih gradova susednih država.

Gradnonačelnik Bogdanovik se zahvalio na toploj dobrodošlicu i  u ime građana opštine Centar na mogućnosti da se državljani Severne Makedonije mogu vakcinisati bez ikakvih ograničenja u Srbiji.

- Povelja o saradnji je potpisana još u bivšoj Jugoslaviji, a dogovor o bratimljenju 2001.godine. Danas smo obnovili našu saradnju i nadam se da će biti sve bolja. Čast mi je što sam u opštini koja je najbolja u imunizaciji. Pomoć koju Srbija pruža našoj zemlji u procesu imunizacije je značajna i dragocena. Svaki dan dobijamo nove kontigente pomoći i time se pokazuje bratska ljubav naših država. Danas smo otvoririli dosta tema i razmenili iskustvo u oblastima kulture, prosvete, nauke, arhitekture, kao i u drugim oblastima koje nas povezuju - naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Saša Bogdanovik i upitio poziv delgaciji Starog grada da poseti Skoplje.

Zajednički zaključak oba predsednika je da će se saradnja dve opštine, na obostrano zadovoljstvo nastaviti u interesu sugrađana naših opština, a konkretne programe u kojima će se ona sprovoditi usaglasiće obe strane. U realizaciji saradnje očekuje se podrška Ambasade Republike Severne Makedonije, čije je sedište na Starom gradu u Jevromovoj ulici, Ambasade Srbije u S.Makedoniji, asocijacija gradova i opština naših zemalja ali i EU.

Sastanku čelnika centralnih gradskih opština glavnih gradova Srbije i Severne Makedonije prisustvovali su zamenik predsednika Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine Gradske opštine Stari grad Dušan Petrić, članovi Veća Branislav Zec, Nikola Blagojević, Nedeljko Jovanović i Bojan Kalaba.

Komentari (0)

Loading