NOVI SISTEM SEMAFORA U BEOGRADU! Manje gužve, a ovim prevozom će se najbrže stizati

Autor:

Vesti

02.06.2021

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gužve na beogradskim ulicama su svakodnevne, naročito u vršnom terminu, a ukoliko još, u špicu, na licu mesta nema saobraćajca koji reguliše saobraćaj, kolaps ne gine. Rešenje ovog problema nije na vidiku, ali nova tehnologija možda će smanjiti haos, ukoliko bude radila kako treba.

RepublikaFoto: Printskrin/fejsbuk

Novi sistem semafora nedavno je postavljen na pojedinim raskrsnicama, dok se planira proširenje na ceo grad. Hoće li novi semafori smanjiti ili još više povećati gužve?

U Beogradu se postepeno uvodi novi sistem semafora, koji će automatski produžavati zeleno svetlo za vozače kada je gužva, dok će pešački semafor ostati crven dok se ne pritisne taster na stubu.

Novi sistem na pojedinim mestima u gradu već je uveden, dok ćemo do kraja ove godine imati još 200 novih raskrsnica koje će funkcionisati na ovaj način, kažu iz Sekretarijata za saobraćaj.

Šta ovo znači za vozače i pešake, da li će gužve biti smanjene, zbog čega semafori sa tasterom do sada nisu "zaživeli" u Beogradu, za Mondo je odgovorio Nenad Marković, predavač Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

NOVI BEOGAD, TERAZIJE, DIMITRIJA TUCOVIĆA...

Novi sistem semafora već je postavljen u zoni ulice Dimitrija Tucovića u Beogradu, koja obuhvata devet raskrsnica, potvrdili su iz Sekretarijata za saobraćaj.

"Ovaj sistem će biti aktiviran na potezima u Ulici Starine Novaka na 13 raskrsnica, ulicama Brankova i Dečanska na 7 raskrsnica, potezu Bulevar Mihaila Pupina na 9 raskrsnica, Terazijama na 8 raskrsnica, Ruzveltovoj na 8 raskrsnica i Bulevaru kralja Aleksandra na 24 raskrsnice", potvrdili su iz Sekretarijata za saobraćaj.

RepublikaFoto: google.com/maps/prinscreen

VOZAČI OVO MORAJU DA ZNAJU! 

Semafori će funkcionisati tako što će detektor prikupljati podatke o tome šta se dešava na raskrsnici u realnom vremenu, koliko ima automobila i pešaka.

"Automatski će detektovati vozila nedaleko od zaustavne linije, što znači da sistem neće moći da prepozna vozilo dok ono ne nagazi na petlju. Ukoliko ste prvi na semaforu, a ne stanete dovoljno blizu, zeleno svetlo vam se neće uključiti. Ako ima više vozila, zeleno svetlo za vozila će trajati duže, a pešački semafor će ostati crven sve dok ne naiđe pešak i ne pritisne taster na stubu semafora", rekli su iz Sekretarijata.

TASTERI BRZO UNIŠTENI

Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kažu da sličan sistem sa tasterima za pešake postoji godinama u Beogradu, ali postoje razlozi zbog kojih ne funkcioniše.

"Imali smo takav primer semafora na velikim raskrsnicama u Bulevaru kralja Aleksandra i Ulici vojvode Stepe, ali je radio vrlo kratko. Tasteri za pešake su često fizički oštećeni i razbijani. Osim onih koji su bili lako lomljivi, postojali su i tasteri na senzore, ali oni su takođe oštećeni i nisu funkcionisali nakon nekog vremena", kaže Nenad Marković sa Saobraćajnog fakulteta.

RepublikaFoto: pixabay.com

AKO RADI, SMANJIĆE GUŽVE

On dodaje da oni tasteri koji nisu uništeni, imali su problem sa lošim detektovanjem, zbog čega je neophodan savremeniji sistem.

"Sistem semafora sa tasterima je generalno dobar, ali očigledno da ima svoje manjkavosti. O tome je potrebno povesti računa ako se novi sistem bude širio, kako ne bi došlo do iste greške. Tasteri na semaforu ne smeju da imaju mogućnost lakog uništavanja, jer bi se tada napravio problem. Ako budu radili kako treba, to će smanjiti gužve", kaže Nenad Marković.

UBUDUĆE NAJBRŽE TRAMVAJEM

Cilj ovih semafora jeste da se smanje gužve u gradu, čekanje i zagađenje, kažu iz Sekretarijata.

"Ovaj sistem upravljanja saobraćajem prioritet daje vozilima gradskog prevoza. Svaki tramvaj će imati opremu i čim se registuje u koju raskrsnicu ulazi, upaliće mu zeleno svetlo, dok će ostali morati da sačekaju. To znači da će se ubuduće najbrže se stizati tramvajem".

RepublikaFoto: www.naxi.rs/kamere

ZELENI TALAS I SEČENJE TALASA

Kada su u pitanju dodatne mogućnosti za regulisanje saobraćaja kroz semafore, sistem odbrojavanja se dobro pokazao kada su u pitanju pešaci, koji manje prelaze na crveno svetlo, kažu iz Saobraćajnog fakuleteta.

"Na velikim raskrsnicama, kada se radi o smanjenju gužvi, treba razmisliti o uvođenju takozvanog zelenog talasa, kao što je slučaj u Ulici kneza Miloša, gde se zelena svetla na semaforu pale jedno za drugim. Osim toga, postoji i sečenje talasa, kada se crvenim svetlom na semaforu namerno zaustavlja vozilo, kako bi se smanjila brzina i omogućio protok pešacima. To su neki od modela koji bi mogli da se razmotre", kaže Nenad Marković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading