(VIDEO) SVETSKI: Nećete verovati kako izgledaju novi skeneri za telo na aerodromu Nikola Tesla!

Autor: Republika

Vesti

27.11.2017

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aerodrom Nikola Tesla je pre nekoliko nedelja započeo proces kompletne zamene metal detektora koji se nalaze na ulazu u gejtove sa savremenijim rešenjem – skenerima za telo.

Foto: youtube.com/Tango Six
Skener na aerodromu Nikola Tesla

Nakon sprovedenog nadmetanja u formi tendera odlučili su se za R&S QPS (Quick Personnel Security Scanner) sistem kompanije Rhode & Schwarz koji su našem portalu premijerno predstavili prošle nedelje.

U pitanju je sredstvo detekcije koje nasuprot klasičnim metal detektorima (koji imaju svoja ograničenja) na aktivan način koristi elektromagnetno zračenje u formi talasa milimetarskog opsega. Talasi nakon prolaska kroz telo iz jednog panela završavaju u prijemnicima na suprotnom panelu i detektuju i najmanji deformitet na telu – indikaciju da se nešto nalazi na putniku što „štrči“. Anomalija koja se zatim naknadno treba pregledati ručnim detektorom ili fizičkim putem. Ovakvo rešenje eliminiše potrebu i za detektorima za eksploziv jer se otkriva bilo šta, koliko god male veličine bilo, što ne bi trebalo da se nalazi na telu.

Kako je u intervjuu za Tango Six rekao Vladimir Mićić, direktor bezbednosti Aerodroma Nikola Tesla, novi skeneri obezbediće znatno brži pregled putnika budući da ceo proces skeniranja i verifikovanja slike od strane operatera za monitorom ne traje duže od tri sekunde.

– Skener je apsolutno bezopasan po zdravlje ljudi, u pitanju je identična tehnologija koja se nalazi u senzorima za blizinu koje na primer imaju kola.

U planu je da se skeneri nakon sertifikacije DCV-a i kompletiranja obuke naših zaposlenih zvanično puste u rad početkom sledeće godine. Za sada će biti na svim čekaonicama osim od A6 do A10. Kada se bude završila rekonstrukcija ovog dela terminala skeneriće biti postavljeni i u tim čekaonicama. –

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading