POČINJE GRADNJA TIRŠOVE 2! Radojičić: Raspisan tender za radove u vrednosti od 5,6 miliona evra!

Autor: Republika

Vesti

19.05.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći o izgradnji Tiršove 2, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić je podsetio da je raspisan međunarodni tender u vrednosti od 5,6 miliona evra za pripremne radove na terenu gde će se graditi novi objekat.

RepublikaFoto: BEOINFO
Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić

- To znači početak uređenja terena, kao i  pripremanje jame temelja, a cela procedura će trajati 210 dana. Sve se radi u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i svi koraci na izgradnji se značajno ubrzavaju. Meni je najbitnije da taj posao završimo na dobar način. Imamo konsultante sa kojima razgovaramo o tome da svaku sobu, svaki ugao napravimo tako da budu najfunkcionalniji. Tiršova 2 imaće pet spratova, dva suterena i jedno prizemlje, 61 krevet u dnevnoj bolnici i 99 soba za pacijente na odeljenjima u kojima će pratilac moći da bude sa detetom. To će praktično biti dve klinike u jednoj, sa tendencijom da deca provode što manje vremena u bolnici, da kroz dnevnu bolnicu mogu brzo da cirkulišu, izleče se i idu kući. Hitna služba će se prostirati na 1.700 kvadratnih metara, sa šest funkcionalnih ambulanti, 40 ordinacija za dijagnostičke preglede, a imaćemo i odeljenja izolacij čija će funkcija lako moći da se preorijentiše za slučajeve pandemije ili epidemije. Imaćemo najbolje uslove i za dijalizu i hemoterapiju, a kardiohirurugija i oblast transplantacije organa moći će, takođe,  dalje da se razvijaju - kazao je Radojičić, podsetivši da će ukupna ulaganja u novu dečju bolnicu iznositi oko sto miliona evra.

Gradonačelnik se osvrnuo i na imunizaciju i rekao da očekuje da u Beogradu narednih dana dostignemo 50 odsto  vakcinisanih.

U Beogradu poslednji brojevi kažu da je juče bilo 126 novozaraženih, a prekjuče 107, što je pre svega rezultat vakcinacije i činjenice da smo rekorderi u imunizaciji. Važan faktor su i vremenski uslovi koji virus čine manje infektivnim i sve to zajedno nam daje za pravo da očekujemo da se ova vanredna situacija završi. S te strane imamo razloga za opuštanje, ali kada razmišljamo o vlastitom zdravlju to znači da i dalje moramo biti oprezni i nositi maske - rekao je Radojičić, gostujući u jutarnjem programu RTS.

Govoreći o postizanju kolektivnog imuniteta, Radojičić je istakao da je u Beogradu 38,7 odsto onih koji su revakcinisani i 47,4 odsto onih koji su dobili prvu dozu vakcine.

- To znači da narednih dana očekujemo 50 odsto ukupno vakcinisanih i verujem da ćemo se sa onima koji su preležali kovid infekciju približiti procentu od 75 odsto,  što je neki garant kolektivnog imuniteta. Na prošloj sednici republičkog štaba je definisano da na stručnim skupovima može da se okupi sto ljudi, a očekuje se i da 21. juna dođe do značajnijeg popuštanja mera. Naravno, uz dva uslova: 50 odsto vakcinisanih i ispod sto pozitivnih, a verujem da ćemo i pre tog datuma imati ispunjene te uslove i početi da živimo normalnije - kazao je Radojičić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading