NEBOJŠA GLOGOVAC DOBIJA ULICU: Najlepši deo Beograda nosiće ime glumačkog velikana

Autor: Republika.rs

Vesti

07.03.2021

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Komisija za spomenike i imena trgova i ulica Grada Beograda sutra će zvanično usvojiti inicijativu da preminuli glumac Nebojša Glogovac dobije ulicu u prestonici, a ta inicijativa naći će se na dnevnom redu Skupštine grada 12. marta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Nebojša Glogovac

On je istakao da je siguran da će inicijativa biti izglasana jednoglasno u Skupštini grada i da će deo ulice Strahinjića bana, odnosno deo između Francuske i Skadarske ulice, koji je pre nekoliko godina rekonstruisan i pretvoren u pešačku zonu, poneti ime "Sokak Nebojše Glogovca".

- Glogovac je inače živeo u blizini i ima neke pravde i lepo je što je njegova ulica na Dorćolu, odnosno delu grada gde je živeo - kazao je Vesić.

Dodao je da je taj urbani džep izabran da ponese ime Nebojše Glogovca uz konsultacije s njegovom porodicom, kolegama glumcima i Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

Podsetio je da je neophodno da prođe tri godine od nečije smrti kako bi se pokrenula inicijativa da ta ličnost dobije ulicu u Beogradu.

- Nebojša Glogovac nas je napustio pre malo više od tri godine. Svojom kratkom karijerom ostavio je dubok trag u našoj kulturi i u našem društvu. Siguran sam da će se Nebojše Glogovca generacije glumaca sećati, ali na ovaj način pokazujemo i zahvalnost za ono što je uradio za naš grad - kazao je Vesić.

Osim toga, Skupština grada Beograda donela je odluku i da podrži i nagradu koju će dodeljeviti Jugoslovensko dramsko pozorište, a koja će se zvati Nebojša Glogovac i dodeljivaće se najboljem mladom glumcu.

- Na taj način želimo da primerom Nebojše Glogovca afirmišemo mlade glumce i pokažemo im put kojim treba da idu kako bi postali veliki glumci i ostavili dubok trag u kulturi - naveo je Vesić.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju, a glumačku karijeru započeo je u Ateljeu mladih u Pančevu.

Od Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 1966. godine dobio je stipendiju, a prvu ulogu u predstavi "Velika pljačka", u režiji Dejana Mijača na sceni Ateljea 212.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je član bio od 1996. godine, igrao je u 20 pozorišnih predstava, a osim u matičnom pozorištu igrao je u predstavama u Crnogorskom narodnom pozorištu "Ribarske svađe", Pozorištu Boško Buha "San letnje noći", Teatru Ulises "Oluja" i "Pijana novembarska noć", Zvezdara teatru "Kontuzov", "Srpska drama" i predstavi "Parabelum"

Poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je "Hamlet", 13. decembra 2017. godine.

Prvu filmsku ulogu i to glavnu ostvario je 1993. godine u kratkometražnom filmu "Rekvijem za jedan san".

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima "Ubistvo s predumišljajem", "Bure baruta", "Nebeska udica", "Kad porastem biću Kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Žena sa slomljenim nosem", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi", "Ravna gora" i "Ustav Republike Hrvatske".

Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Preminuo je posle kratke i teške bolesti na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, 9. februara 2018. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (2)

Loading
Avram

08.03.2021 13:30

Zamerio se on i Trebinju i Beogradu. Ali o mrtvima ništa loše nećemo govoriti.