Beograd dobija novi spomenik: Vesić najavio kome će se prestonica odužiti!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

07.02.2021

21:08

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da će se Srbija, odnosno Beograd, odužiti junacima Mojkovačke bitke i podići im spomenik.

Tanjug/B. STEKIĆ
Goran Vesić

- Videćemo gde će biti spomenik, pominje se Topčiderska zvezda, ali gde god da bude naša je obaveza kao naroda da se odužimo Serdar Janku i herojima sa Mojkovca“, kazao je Vesić u lajv uključenju i razgovoru sa građanima posredstvom Fejsbuka.

Junaci Mojkovačke bitke zadužili su Srbiju, dodao je Vesić, zbog čega će biti večno pamćeni.


- Nema mnogo primera u svetu da se jedna vojska žrtvovala za drugu vojsku. Svi znaju šta se dogodilo Badnjeg dana na Božić 1916. godine, kada je oko 6.500 crnogorskih vojnika pod vođstvom Serdara Janka Vukotića uspelo da zadrži više od 20.000 austro-ugarskih vojnik - poručio je Vesić.

Ta herojska borba može, kako je istakao, da se meri sa tri stotine Leonidovih Spartanaca koji su u Termopilima zadržali hiljade Persijanaca.

- Tada je srpska vrhovna komanda poslala Serdar Janku telegram da ako Švabe zadrže 24 sata, srpstvo će biti spaseno, da parafraziram. Tako se i dogodilo. Da nije bilo Mojkovca ne bi bilo Krfa, ne bi bilo Soluna i možda bismo danas u Beogradu pričali nemački. Zato ćemo u Beogradu podići spomenik mojkovačkim junacima jer su oni to zaslužili - rekao je Vesić.

Komentari (2)

Loading
Vojo

08.02.2021 09:33

U Beču ima hiljade spomenika znamenitim ljudima i događajima. U Beogradu su neki decenijama to sprečavali.