ODLUČNO! Predsednik Opštine Rakovica Miloš Simić: NULTA TOLERANCIJA NA DIVLJU GRADNJU!

Autor: Republika

Vesti

21.12.2020

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa svega 30 godina postao je predsednik opštine Rakovica. Miloš Simić je profesionalnu karijeru započeo 2014. u preduzeću za poštansko tržište. Potom je radio i u JKP" Gradskom stambenom". Političku karijeru je započeo u SNS, a pohađao je i Akademiju mladih lidera.

RepublikaFoto: Republika
Miloš Simić

U intervjuu za Republika.rs objašnjava sa kakvim se sve izazovima suočio na novoj funkciji predsednika opštine, ali i koji sve projekti koji će olakšati život stanovnika Rakovice očekuju ovu opštinu. 

- Na prethodnim poslovima sticao sam iskustvo koje mi danas pomaže. Zajedničko prethodnim poslovima je da su se sa bavili servisiranjem usluga građana i rešavanjem njihovih problema. Isto to je i osnova upravljanja opštinom kakva je Rakovica. 

U SNS ne postoji sukob generacija. Naprotiv, lično se oslanjam na iskustvo starijih kolega jer znam da će i meni olakšati posao

Posao za više od 500 ljudi

Big Rakovica je poslednja velika investicija u Rakovici? Koliko je taj tržni centar uticao na razvoj opštine i koliko je olakšao život stanovnicima?

- Big Rakovica je podigao kvalitet života građana. Rakovčani ne moraju danas da idu u centar grada jer dosta sadržaja imaju na toj, ali i na drugim lokacijama u opštini. Za nas je posebno važno što je tu posao našlo više od 500 ljudi. 

Da li su u planu nove, veće investicije na teritoriji opštine?

Osim jezera u Resniku planiramo da realizujemo projekat „Rakovica na obilaznici", koja predviđa izgradnju poslovno-komercijalne zone na površini od 140 hektara na delu Obilaznice oko Beograda koja prolazi kroz Rakovicu. 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić često ističe ulogu mladih lidera u razvoju zemlje. Vi ste odličan primer. Koliko vam je znanje stečeno na Akademiji mladih lidera pomoglo u radu u opštini?

- Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću što je prvi dao šansu mladima u politici. Pohađanjem Akademije mladih lidera pokazano je da naš jedini adut u politici ne bude mladost, već i veštine koje smo tamo stekli. Moram da napomenem da u SNS ne postoji sukob generacija. Naprotiv, lično se oslanjam na iskustvo starijih kolega i slušam njihove savete jer znam da će i meni olakšati posao.

RepublikaFoto: Republika

Kakvo stanje ste zatekli u Opštini Rakovica kada ste došli na funkciju? Šta mislite, gde će vam biti najveći izazov?

- Zatekao sam bolje stanje nego što je tadašnji predsednik Milosav Miličković zatekao 2012. kada je SNS preuzela odgovornost za upravljanje Rakovicom. On je zatekao praznu kasu, dugove i nedisciplinu. Uspeo je da postavi zdrave temelje da nama koji smo došli nakon njega olakša posao. Najveći izazov biće pandemija korona virusa. Uveren sam da ćemo sprovesti najvažnije projekte i da ćemo servisirati potrebe građana.

Što se tiče infrastrukture u Rakovici, možete li nam reći koji će se projekti nastaviti, a koji će započeti?

- U Rakovici završavamo radove na kanalizaciji u Uroševačkoj i Jelezovačkoj ulici dok nas do kraja godine očekuje početak izgradnje kanalizacije na Miljakovcu 3. Cilj je da svako domaćinstvo u Rakovici bude povezano na kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Planirana je izgradnja vrtića za naselja Miljakovac 3 i Sunčani breg, očekuje nas rekonstrukcija OŠ „Branko Ćopić" i dalje ulaganje u rakovičke škole. Nastavićemo da ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu i izgradnju parkova. Rakovica će imati i dva nova parka.

RepublikaFoto: Republika

Kakvo je stanje sa divljom gradnjom na teritoriji opštine? Koliko objekata je u postupku legalizacije?

Od 2012. imamo nultu toleranciju za nelegalnu gradnju. Od kada su opštine dobile nadležnost da legalizuju objekte do 400 kvadrata, mi smo olakšali i taj proces. U Rakovicu smo doveli Katastar kako bi građani na jednoj adresi završili čitav posao. Lično ću se potruditi da pojačam kapacitet odeljenja koji se bavi legalizacijom.

 

Rekonstrukcijom do manje gužve

Građani se dosta žale zbog gužvi u Bulevaru Patrijarha Pavla. Kako teku radovi i da li će biti završeni u roku?

Gužve u Bulevaru patrijarha Pavla postojale su i pre rekonstrukcije. Štaviše, rekonstrukcija i proširenje se radi baš da bi se taj problem rešio. Prva faza radova koja se odvija od raskrsnice sa ulicom Pere Velimirovića u dužini od 1,8 kilometara trebalo bi da bude gotova naredne godine. Time će se gužve ublažiti, ali problem će biti rešen nakon kompletne rekonstrukcije kada se završi i druga faza radova.

 

S obzirom da ste često u kontaktu sa građanima opštine Rakovica, koji su najteži problem sa kojima se suočavaju? 

Najčešći problemi vezani su za loše stanje u stambenim zgradama, zatim na nedostajuću kanalizaciju i drugu infrastrukturu, kao i za komunalni nered. 

RepublikaFoto: Republika

Kakvo je stanje što se tiče Kovida u opštini Rakovica? 

U Rakovici apelujemo uvek na sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mera. Naša opština, ne daje saglasnosti na održavanje skupova i proslava, na šta je posebno apelovao Štab za vanredne situacije. 

Što se tiče pretvaranja jezera u sportsko - rekreativni kompleks, u narednoj fazi izgradićemo pešačku stazu i druge sadržaje, dok ćemo u poslednjoj fazi ponuditi zemljište investitorima za izgradnju 

Dugo godina se priča o pretvaranja jezera koje se nalazi u Resniku u turističku destinaciju. Koliko je realno da se to i ostvari za vreme vašeg mandata i koji su planovi po tom pitanju ?

- Za razliku od mnogih mi smo uspeli da ovu viziju koju je 2012. godine pokrenuo tadašnji predsednik Opštine Milosav Miličković, približimo realizaciji. Izrađena je planska dokumentacija, izgrađen je parking, postavljen je ponton na vodi, uveden je besplatan bežični internet, dok su postavljene i klupe. U narednoj fazi izgradićemo pešačku stazu i druge sadržaje, dok ćemo u poslednjoj fazi ponuditi zemljište investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading