Restauriran sarkofag u Zemunskom parku

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

01.12.2020

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je restauraciju sarkofaga u Zemunskom parku, u okviru kompletnog uređenja tog prostora.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Stari izgleda sarkofaga

Sarkofag u Zemunskom parku nalazi se u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, kulturnom dobru od velikog značaja, a reč je o eksponatu Muzeja grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je na svom Fejsbuk profilu naveo da su radovi na sarkofagu obuhvatali čišćenje i sastavljanje razdvojenih napuklih segmenata kamenog sanduka i poklopca sarkofaga, konsolidaciju oštećenih i nedostajucih zona, nivelisanje sanduka, izradu unutrašnje metalne konstrukcije poklopca i postavljanje poklopca na sanduk sarkofaga.

Завод за заштиту споменика културе града Београда урадио је рестаурацију саркофага у Земунском парку, а у оквиру... Posted by Горан Весић on Tuesday, 1 December 2020

Dodao je da je na sanduku sarkofaga jedna stranica bila u potpunosti odvaljena, da se poklopac nalazio na travi polomljen na dva dela, stranice sanduka sarkofaga su i na spoljnjem i na unutrašnjem delu bile ispisane grafitima, a na pojedinim delovima sanduka uljana boja sa tragovima od slivanja prema donjem delu.

Vesić je podsetio da najstarije podatke o sarkofagu iz Zemunskog parka iznosi hrvatski arheolog Josip Brunšmid još 1895. godine.

Dodaje da je Brunšmid pri obilasku Zemuna zabeležio da se u parku nalaze ostaci velikog neukrašenog sarkofaga otkrivenog podno Hunjadijevog grada, a da su u dvorištu gradske većnice - Magistrata delovi poklopca za koje je tada pretpostavio da pripadaju istom pokopu.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Novi restauriran sarkofag

Zamenik gradonačelnika je, uz objavljene fotografije restauriranog sarkofaga, pohvalio gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture uz komentar da se tako čuva istorija Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading