Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.08.2020

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd će prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca, do juna iduće godine, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vesić je naveo da će do kraja OVE nedelje biti raspisan tender za izvođenje radova na izgradnji i uređenju kompleksa groblja, koji će se nalaziti u Bloku 51 na Novom Beogradu i koji će imati 839 grobnih mesta.

Projekat podrazumeva izgradnju saobraćajnica, pešačkih staza, zelenih površina, parkinga, prateću komunalnu infrastrukturu, administartivni objekat, kao i centar za spaljivanje animalnog otpada.

Površina je 15.376 metara kvadratnih, a vrednost radova je oko 168 miliona dinara, navodi Vesić i dodaje da će u okviru spoljnog uređenja biti i 20 parking mesta, te da veruje da će čitav kompleks doprineti poboljšanju zoohigijene u glavnom gradu.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Goran Vesić

- To je zaista jedan od komunalnih problema koji u Beogradu postoji decenijama, potreba da se uradi groblje kućnih ljubimaca je bila sve veća i zahvalan sam Direkciji za građevinsko zemljište koji je nosilac tog projekta i našoj veterinarskoj ustanovi", rekao je Vesić novinarima. Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić je rekao da je izgradnja groblja za kućne ljubimce "jedna izuzetna stvar - koja će napraviti komunalni red, te da će taj projekat biti jedna od osnovnih zoohigijenskih tekovina grada Beograda.


- Prvi put u istoriji Beograda niko neće moći da kaže da nema gde da smesti kućnog ljubimca. Ovo je jedna izuzetna stvar i napravićemo komunalni red kada je u pitanju sahranjivanje kućnih ljubimaca - poručio je Grubić.

Grubić je naveo i da se zoohigijenska delatnost Veterine Beograd odnosi na sklanjanje leševa životinja sa ulica, kao i da je u okviru pet prihvatilišta zbrinjeno oko 3.500 njih.

- Najveće prihvatilište je u Resniku, tu je 1.200 pasa koji nemaju gde da se vrate, koji su pokupljeni sa auto-puta, ispred ustanova... A ostala prihvaltilišta su u Zemunu, Kovilovu, Padinskoj skeli i Ovči. Tu je 24-časovno radno vreme - kaže Grubić.

 


On je izneo podatak i da je u zadnjih pet i po godina sterilisano 25.500 pasa i udomljeno više od 3.500 pasa u prihvatilištima.

Na groblju koji će se graditi na Novom Beogradu predviđena je mogućnost sahranjivanja kućnih ljubimaca na više načina, a kompleks je podeljen na tri zone, a prednju zonu za koju je određen administrativni objekat, činiće veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu.

Srednja zona biće namenjena pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, a u zadnjoj zoni će biti smešten centar za spaljivanje animalnog otpada.

Parcela za rozarijume i kolumbarijume imaće 730 mesta, a za zajedničko sahranjivanje predviđen je slobodan prostor pokriven travom i biće smešten u dnu kompleksa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading