Pomozite, gušimo se zbog grand kafe

Autor:

Vesti

25.10.2017

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očajni smo. Ne znamo više kome da se obratimo, niko da nam pomogne, pogušismo se. Pomozite ako boga znate. Ovo je vapaj meštana Surčinske ulice, koji već godinama ne dišu punim plućima od nesnosnog smrada koji dopire iz susedne fabrike grand kafe u vlasništvu hrvatske "Atlantik grupe".

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Fabrika Grand kafe - trovač

BEZUSPEŠNI APELI

Nemaju samo oni problem, već i oni u Ulici Ismeta Mujezinovića, Norveške, Ljubinke Bobić, ali su oni najviše na udaru. Zbog toga stalno pišu peticije da se ova fabrika užasa izmesti, ali na njihove apele svi su dosad ostali nemi.

- Obraćali smo se i inspekciji, gradskom Sekretarijatu za ekologiju, nevladinim organizacijama - nisu pomogli. Nemoćni smo, a niko ne razume kako je nama koji godinama živimo tamo i ne udišemo čist vazduh. Mi još i nekako to podnosimo, najteže nam je zbog dece, ovo ne može biti zdravo - jada se R. N., koja se javila redakciji Srpskog telegrafa jer smo jedini medij koji već skoro godinu dana piše o problemima stanara u zgradama blizu fabrike na koje niko drugi od nadležnih ne reaguje.

GRAĐANI: Mi živimo za jesen i zimu, kada možemo da zatvorimo prozore jer je preko leta nepodnošljivo

NE ODUSTAJU

Kako ističe, ne zna da li je gore ujutru kad se probude, pa ih zapahne gorak miris ili noću kada se kafa u fabrici prži. Šta udišu može se i videti jer im ljuspice od prženja padaju u dvorišta i terase stanova.

- Mi živimo za jesen i zimu, kada možemo da zatvorimo prozore jer je preko leta nepodnošljivo. Ne možeš da zatvoriš prozor od vrućine, a ni da ga držiš otvorenog zbog smrada. Veš odavno ne sušimo napolju jer se miris uvlači u njega, a beli poprimi i neku žućkastu boju. Pisali smo peticije da premeste fabriku negde gde ne žive ljudi, ali odgovor da su bar razgovarali sa vlasnicima nismo dobili. Ne znam kako je neko uopšte dozvolio da grade fabriku u samom naselju, ali mi nećemo odustati - zaključuje naša sagovornica.

ŠTA JE PRONAĐENO U GRAND I BONITO KAFI

OLOVO prouzrokuje povišen krvni pritisak, kardiovaskularne bolesti, probleme sa varenjem, oštećenja bubrega, bolove u mišićima

KADMIJUM stvara probleme sa bubrezima, kostima i smanjuje kapacitet pluća

BAKTERIJE izazivaju crevne infekcije, upalu bešike, bubrega, infekciju urinarnog trakta, meningitis

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stanojevic z

30.11.2017 18:56

Ja zivim u selo Glavicice, gde se nalazi isto fabrika grand kafa: przionica. Ja Sam dobila od dima astmu. Isto vise puta Sam se njima zalila. Kuca mi se nalazi preko putu grand fabrike. Puna mi kuca dima, oci me bole. Gusim se svaki dan. Kasljem strasno, dve pumpice koristim za pluca. Plucni doktor mi rekao uzrok je dim, mog kasljanja. Molim vas, zastite decu. Ja Sam na vasoj strani.