Vesić: Novi sporazum-korak bliže gradnji metroa krajem 2021

Autor:

Vesti

21.07.2020

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisivanje ugovora o izradi studije izvodljivosti korak je bliže izgradnji beogradskog metroa, koja će početi krajem sledeće godine, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

Vesić je danas u Vladi Srbije prisustvovao potpisivanju komercijalnog ugovora za izgradnju beogradskog metroa, saopštio je Beoinfo.

Ugovor su potpisali generalni direktor kompanije „Ežis" Oliver Bovart, direktor JKP „Beogradski metro i voz" Stanko Kantar i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Vesić je rekao da Beograd čeka metro pola veka i da za to vreme nema godine kada metro nije obećan, kao ni da nije bilo rukovodeće garniture, kako u Beogradu tako i u Srbiji, koja to nije obećavala.

"Sada korak po korak dolazimo do željenog cilja, a to je da krajem naredne godine počne izgradnja beogradskog metroa. Znam da mnogim građanima to izgleda kao naučna fantastika jer na metro čekaju dugo, ali to će se dogoditi", rekao je on.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću bez čijeg zalaganja se, kako je naveo, ne bi došlo u situaciju da može da se gradi metro.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Reč je o nacionalnom projektu koji ne može da se finansira samo iz gradskog budžeta - rekao je on i dodao da zahvaljuje i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović koja vodi radnu grupu.

On se zahvalio i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu što je na svoj način stao iza projekta projekta metroa kao i kompaniji „Ežis".

Grad Beograd, kako je naglasio, između septembra i oktobra ove godine čeka usvajanje plana generalne regulacije šinskih sistema, a zatim usvajanje plana detaljne regulacije Makiškog polja kako bi do kraja 2021. godine krenula prva faza izgradnje metroa.

- Beogradski metro će na prve dve linije imati 43 stanice i svaku od tih stanica projektovaće posebna grupa domaćih arhitekata jer želimo da pružimo šansu našim arhitektima i tako im pomognemo da ostave trajni pečat u svom gradu, a ujedno i da steknu iskustvo", rekao je on.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ambasador Francuske Žan - Luj Falkoni i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading