(FOTO) KO HOĆE DA DRŽI ŽENSKINJE U STANU, MORA DA IMA DOZVOLU: Nećete verovati šta je nekad pisalo u "Naredbi upravnika grada Beograda"

Autor:

Vesti

10.07.2020

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravila života u prestonici nekad su bila mnogo drugačija i stroža nego danas, a to najbolje možemo videti u istorijskim dokumentima. Jedan od njih je i "Naredba upravnika grada Beograda za 1929. godinu".

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

"Moderna vlast opšte uprave u krajnjoj liniji ima samo jedan zadatak, a to je opšte narodno dobro", piše u predgovoru ove brošure koji je napisao Dragutin M. Lazić, policijski inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova. 

U ovoj naredbi se nalazi 349 članova, podeljenih u 14 odeljaka.

Najzanimljivije su svakako "naredbe u pogledu čuvanja javnog morala" koje su podeljene u sedam članova.

Članom 315. "držanje ženskinja u stanu" regulisano je da "ko hoće stalno da drži u stanu ženskinje, mlađe od 30 godina, mora za to imati odobrenje Odeljenja javne bezbednosti Uprave Grada Beograda".

U Naredbi piše da će se ovo odobrenje izdavati samo "bračnim parovima i ženama dobrog vladanja, nikako neženjenima ili udovicama".

Foto: facebook.com/Goran Vesić
Naredba

Sledeći član bavi se zapošljavanjem konobarica u javnim lokalima.

"Ko hoće da drži kelnerice u kafani, restoranu ili kom drugom javnom lokalu, mora za to da ima naročitu dozvolu Odeljenja javne bezbednosti Uprave Grada Beograda, koja će se sopstveniku za svagda oduzeti ako bi bilo primećeno, da upotrebljava kelnerice u nemoralne svrhe", stoji u Naredbi.

Naredna tri člana preciziraju na koji način bi trebalo da se spreči "upotreba kelnerica u nemoralne svrhe".

U članu 317. stoji da one "ne smeju da se zadržavaju u lokalu duže nego što je označeno u odobrenju, a ni u kom slučaju posle ponoći", u 318. da ne smeju da stanuju u lokalu u kom rade, niti u istom dvorištu, a čak ni u bliskom susedstvu. Konobaricama je takođe, kako se navodi u 319. članu, zabranjeno da tokom radnog vremena sede sa gostima i piju alkoholna pića.

Naposletku, član 321. označava kraj ovog poglavlja i on bi u današnje vreme verovatno "izbio" dosta novca iz beograđanskih džepova.

Naime, u njemu piše sledeće:

"Zabranjeno je na ulici, ili drugim javnim mestima, prilaziti nepoznatom ženskinju u cilju pravljenja poznanstava, ili im na bilo koji drugi način dosađivati."

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Vesić: Moramo da se menjamo

Mnoga pravila koje je Naredbom propisao Upravnik grada Beograda Kosta Kumanudi 1929. godine aktuelna su i danas.

- Neki problemi su večni ali nažalost to što danas mučimo slične i iste muke govori o tome da za skoro jedan vek nismo mnogo naučili i promenili se. Zato, zbirku ovih Naredbi preporučujem svakome ko voli Beograd da je pročita - poručuje zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, i dodaje da je možda bolje da "shvatimo da moramo da se menjamo, a ne da vekovi prolaze a gradski problemi ostaju isti". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading