Vesić: Zemunci posle 18 godina ponovo dobijaju Zavičajni muzej

Autor:

Vesti

17.06.2020

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na sanaciji i rekonstrukciji Zavičajnog muzeja u Zemunu.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Goran Vesić

On je tom prilikom rekao da je važno što se posle 18 godina našla mogućnost da se opredele sredstva za njegovu rekonstrukciju.

Rekao je da je samo za rekonstrukciju parketa Grad izdvojio 26 miliona dinara.

U međuvremenu ćemo završiti još neke radove, a kasnije i fasadu, rekao je Vesić i dodao da će Zemunci moći da budu ponosni na na svoj muzej, gde će moći da uče o istoriji Zemuna i Beograda.

Nastavljamo da ulažemo u kulturu i ne samo u velike muzeje, već i manje, rekao je Vesić.

"Mnogi delovi Bograda imaju potrebe da predstave samostalno ono što je njihova istorija, a što je ujedno deo naše zajedničke istorije i tradicije", istakao je Vesić.

U obilasku radova su bili i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik opštine Zemun Dejan Matić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je u toku sanacija i rekonstrukcija kako bi se vratio stari sjaj nekadašnje Spirtine kuće, čuvene ze­mun­ske fa­mi­li­je cin­car­skog po­re­kla.

Kaže da je fokus na sanaciji vlage i sređivanju podova što će biti završeno do kraja godine.

Akcenat smo stavili na zaštićeno jezgro starog Zemuna, a uređenje ovog muzeja posle 18 godina biće od velikog značaja kako za omladinu, kako ne bi zaboravili prošlost, tako i starije, dodao je Matić.

On je zahvalio predstavnicima grada što su pomogli u tome.

- Praveći strategiju, stavili smo akcenat na staro jezgro Zemuna koje predstavlja ambijentalnu celinu. U strategiju, pored Gardoša, Zemunskog keja i izgradnje pristana za kruzere, „ušao” je i Zavičajni muzej. Posle 18 godina pauze, posetici muzeja će moći da vide sve ono za šta su bili uskraćeni u prethodne skoro dve decenije - rekao je Matić.

Direktorka Muzeja grada Beogada Jelena Medaković ukazala je da su u toku i završni radovi za izradu stalne postavke i navela da je ovaj muzej biser kulturne baštine Beograda.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković ukazala je da je Spirtina kuća spomenik kulture i predstavlja mesto sećanja i susreta.

Ona je podsetila da je pre tri godine, uprkos činjenici da je Zavičajni muzej bio zatvoren, organizovana jedna mala izložba koju je posetio veliki broj građana Zemuna.

Nadam se da ćemo zajedničkim naporima Grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, što pre završiti radove i da će ovo biti mesto gde će generacije Zemunaca dolaziti i uživati, rekla je Vučković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading