Tadiću na Vračaru nedostaje 353 birača i jedna žena!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.06.2020

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica izborne komisije beogradske opštine Vračar Biljana Živković izjavila je večeras da se na izbore za skupštinu te gradske opštine prijavilo devet izbornih lista od koji četiri treba da u roku od 48 sati isprave nedostatke kako bi bile proglašene.

RepublikaFoto: Tanjug
Boris Tadić

Reč je o listama "Oslobodimo Vračar - Ujedinjena opozicija Vračara" iza koje stoje Sergej Trifunović i Boris Tadić, "Vračar slobodno - Stop diktaturi - Da vratimo oteti Vračar", "Suverenisti" i "Zeleni pokret Vračar - za zeleni, čistiji Vračar", a Živković je za Tanjug kazala da je za predaju jedne trećine izborne liste za skupštinu gradske opštine Vračar potrebno je najmanje 630 overenih potpisa birača koji podržavaju izbornu listu, dok je za predaju pune liste sa 63 kandidata potrebno 1890 overenih potpisa.

Kako je navela, izborna lista "Suverenisti" nije predala spisak birača koji podržavaju izbornu listu u elektronskom obliku pa su dobili 48 sati da to učine.

Što se tiče liste Oslobodimo Vračar - Ujedinjena opozicija Vračara iza koje stoje Sergej Trifunović i Boris Tadić oni su predali izbornu listu sa overenim potpisima 321 birača, od kojih je utvrđeno da je validno 275 potpisa. To znači da ovoj listi nedostaje 355 overenih potpisa birača koje moraju da dostave u narednih 48 sati", kazala je.

Osim toga, kako je navela, utvrđeno je da podnosioci ove izborne liste nisu poštovali zakonsku obavezu o rodnoj ravnopravnosti pa se tako na njihovoj izbornoj listi od 21 kandidata nalazi 13 muškaraca i 8 žena.

- Podnosioci liste su dobili zaključak da u roku od 48 sati urede izbornu listu u skladu sa zakonom kako bi na njoj bilo najviše 12 pripadnika više zastupljenog pola i najmanje 9 pripadnika manje zastupljenog pola - rekla je Živković.

- Izborna lista Vračar slobodno - Stop diktaturi - Da vratimo oteti Vračar predala je izbornu listu sa overenim potpisima 224 birača pa ovoj listi nedostaje 406 overenih potpisa birača koje moraju da dostave u narednih 48 sati - objasnila je Biljana Živković.

Ona je dodala da je izbornoj listi Zeleni pokret Vračar - za zeleni, čistiji Vračar nedostaju 22 overena potpisa da bi bila proglašena.

Predsednica izborne komisije poručila je podnosiocima izbornih lista da isprave nedostatke navodeći da da su "izbori praznik demokratije" te da veruje da će oni učiniti sve kako bi im izborne liste bile prihvaćene da bi mogli da se predstave biračima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading