(FOTO) Beograd obeležio 75 godina od pobede saveznika u Drugom svetskom ratu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.05.2020

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanim polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda i cveća na Spomenik Crvenoarmejcu danas je počelo obeležavanje 75. godišnjice pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: beograd.rs
Svečano polaganje venaca

Vence su položili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i direktorka Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kuščenkova.

Popović je nakon polaganja venaca rekao novinarima da su naše bake i deke pre 75 godina dali svoje živote i pobedili fašizam i nacizam, najveću pošast u 20. veku, zajedno sa Rusima.

Podsetio je da je Rusija dala najveći broj žrtava u Drugom svetskom ratu, a proporcionalno broju stanovnika Srbija odmah za njom.

- Oni su dali svoje živote da bi mi danas lepo živeli, a naš dug je da se toga sećamo. Zato svakog 9. maja koračamo u Besmrtnom puku, ove godine nećemo koračati, ali ćemo biti sa fotografijama u svojim kućama, bićemo na onlajn konferenciji i trudićemo se da ovaj dan još lepše proslavimo - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, 9. maj je proslava najveće pobede u 20. veku, a Srbi i Rusi su pobednici, jer su, kako kaže, oslobodili celu Evropu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kazao je da se svet ne bori sa virusom korona, danas bi čitav svet, a posebno Moskva i Beograd, slavili 75. godina pobede nad fašizmom.

Foto: beograd.rs
Goran Vesić

- Nažalost, situacija je takva da ta proslava nije onako svečana kako bi trebalo da bude, ali to ne znači da mi ne treba da obeležimo taj dan i da ne treba da se sećamo tog dana - rekao je Vesić i dodao da je situacija drugačija danas bi bio održan Besmrtni puk.

Kaže da je obaveza našeg naroda da se sećamo 9. maja i da ne dozvolimo reviziju istorije, kao i da ne dozvolimo da se posle 75 godina oni koji su uništavali svet i pravili koncentracione logore prikazuju kao heroji, a oni koji su bili žrtve prikazuju kao zločinci.

- Zato sećanjem na ovaj dan, na sve dane i slavne borbe protiv fašizma mi ustvari čuvamo sećanje na slavnu istoriju i sprečavanje da se ponovo desi revizija istorije - rekao je Vesić.

Ambasador Bocan-Harčenko kaže da su danas počele manifestacije i događaji povodom 75. godišnjice velike pobede, dodajući da je 9. maj veliki praznik, dan sećanja, tuge i velikog ponosa na heroje koji su oslobađali Sovjetski savez, Jugoslaviju, pa i veći deo Evrope od nacizma.

- Zbog toga mi ponosno sa Srbijom i Srpskim narodom slavimo i sećamo se zajedničke borbe u toku Drugog svetskog rata, pa sve do danas i nema nikakve sumnje da će tako biti i ubuduće - rekao je ambasador.

Dodao je kao što su tada srpski i ruski narod bili "rame uz rame" u borbama, tako su danas u političkoj borbi da ne daju šansu za falsifikovanje istorijskih događaja.

- Rekao bih da su takvi pokušaji najveći zločin i nećemo dozvoliti nekome da oduzme našu prošlost i naš ponos - istakao je Bocan-Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading