Otvorena pasarela - Beogradska tvrđava spojena sa kejom

Autor:

Vesti

01.05.2020

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radovi na pasareli koja povezuje Beogradsku tvrđavu i Savski kej su završeni, tako da se Beograđani i Beograđanke već od sutra tom rutom mogu spustiti do reke, izjavio je večeras zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić
Pasarela spaja Beogradsku tvrđavu i Savski kej

- Pasarela je završena juče i ovo je prvi put da imamo fizičku vezu između Beogradske tvrđave i Savskog keja, i ovo je, na neki način, pravi silazak Beograda na reku - naveo je Vesić za Tanjug.

U nastavku pasarele, dodao je, nalazi se rekonstruisani Savski kej kod Beton hale, a sada predstoje radovi na uređenju Savskog keja do Brankovog mosta, odakle se dalje nastavlja Sava promenada u okviru Beograda na vodi.

- U narednih nekoliko meseci imaćemo potpuno uređen Savski kej, rekonstruisan i napravljen po svim svetskim standardima od Beogradske tvrđave pa sve do Gazele - rekao je Vesić.

Prostor sa druge strane pasarele čini uređeni park sa klupama i fontanom u sredini, koja je, prema rečima zamenika gradonačelnika, jedna od 40 fontana koje je Grad Beograd najavio da će izgraditi.

- Nadam se da će Beograđani i Beograđanke uživati u ovoj pasareli. Mislim da smo dobili jedan pravi objekat koji povećava komfor našeg stanovništva. Naša tendencija je da se povećavaju pešačke zone i biciklističke staze, kako bi građani što više pešačili i uživali u svom gradu, a ovo je još jedan doprinos tome - naveo je Vesić.

Gradski urbanista Marko Stojičić kaže da je dugogodišnji san povezivanja grada i reke ostvaren otvaranjem pasarele, kao i da je ona primer efikasne saradnje arhitekata, urbaniste i vajara.

- Ovo pasarela je delo velikih svetskih i domaćih umetnika Ričarda Dikona i Mrđana Bajića, oni su zaslužni za ovako lep izgled pasarele, kao i za park, te je u celosti ispoštovano njihovo idejno rešenje - kaže Stojičić.

Objašnjava da je pasarela kombinacija čelične i armirano-betonske konstrukcije, prilagođena je osobama s posebnim potrebama, sadrži lift i osvetljena je, a povezana je i s garažom na Beton hali.

- Prostor uz pasarelu je potpuno nov i Beograđani ga nikada ranije nisu koristili za rekreaciju ili za bilo šta drugo. Osim toga, ova tačka se nastavlja na budući linijski park koji počinjemo da gradimo u drugoj polovini sledeće godine - kaže Stojičić.

Dodaje da ceo prostor duž obale Save i Dunava čini ukupno sedam kilometara novog aktraktivnog prostora, koji, ističe, osim estetike ima važnu funkciju povezivanja urbanog dela grada sa rekama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading