SINIŠA MALI NAJAVIO: Od sledeće godine pasarelom od Kalemegdana do Savskog keja

Autor: beograd.rs

Vesti

13.10.2017

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na izgradnji pasarele koja će povezivati Kalemegdan i Savski kej kod Beton hale, a kako je najavio, radovi će biti završeni na leto naredne godine.

RepublikaFoto: beograd.rs
Siniša Mali obišao radove

Obilasku su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.

Izgradnja ove pasarele jedan je od najvažnijih projekata jer je upravo njegova svrha ono što građani žele, a to je da sa Kalemegdana dođu na promenadu.

- Pasarela će omogućiti građanima da se, kada dođu na Kalemegdan i vide prelepu reku Savu, spuste na promenadu. Ona će doprineti boljem povezivanju Kalemegdanske tvrđave i Savskog keja, a osim toga, ona će biti i kulturna atrakcija jer će je krasiti i skulptura koja je rezultat rada jednog od najvećih skulptora današnjice Ričarda Dikona i Mrđana Bajića. Pokušavamo da, osim funkcije, pomognemo i unapredimo kulturnu ponudu - istakao je gradonačelnik i dodao da je želja da se grad spusti na reke i da se uži centar grada pretvori u pešačku zonu.

Turisti koji dolaze brodovima, naveo je Mali, moći će pasarelom da dođu do Kalemegdana i da se preko Kosančićevog venca vrate na pristanište. 

Prema njegovim rečima, skulptura koja će krasiti pasarelu u Beograd stiže u novembru, a na proleće sledeće godine će biti postavljena.   

- Na proleće naredne godine očekuje nas i izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdansku tvrđavu sa parkom Ušće. Taj park je trenutno najveći park koji radimo i radićemo ga u naredne dve godine. Kalemegdanska tvrđava se dekorativno osvetljava, kao i veliki broj fasada u tom kraju. Ovaj deo Beograda se menja i postaje lepši - naglasio je Mali.

On je rekao da će i infrastrukturni radovi u gradu biti završeni u roku od petnaestak dana, tako da će Beograd bolje funkcionisati, ali će imati lepše ulice, trgove i mostove. Siniša Mali je zahvalio Saobraćajnom institutu CIP, koji je donirao projekat izgradnje pasarele.

RepublikaFoto: beograd.rs
Gradonačelnik sa saradnicima u GSP autobusu

Jubilej: Obeleženo 125 godina GSP "Beograd"

Istorija razvoja Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd” predstavlja i deo istorije našeg grada, kao i poslednjih 125 godina njegovog razvoja, poručio je gradonačelnik Siniša Mali na svečanom prijemu u Starom dvoru povodom velikog jubileja gradskog prevoznika.

- Te 1892. godine grad Beograd i GSP bili su lideri u tramvajskom saobraćaju i uvođenju javnog prevoza u naš grad. Prošle godine, kada smo nabavili pet električnih autobusa, bili smo prvi grad koji ima liniju gradskog prevoza kojom saobraćaju vozila na elektropogon. To je potez kojim otvaramo novu stranicu u istoriji našeg grada i to je napredak koji pokušavamo da ostvarimo u celom gradu - istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, i pored otežanih uslova u kojima posluje ovo gradsko preduzeće, u protekle dve godine nabavljeno je 95 novih autobusa i prvi put 12 školskih autobusa.

-  Radili smo na sređivanju infrastrukture, sređujemo pogon „Kosmaj”, sredili smo pogon „Centrala”, ali ono što GSP čini to su ljudi. GSP je žila kucavica našeg grada i naša je obaveza da zaposlenima omogućimo što bolje uslove za rad, kao i da građani Beograda dobiju što kvalitetniji javni prevoz jer je to slika i prilika našeg grada - naveo je Mali i zahvalio rukovodstvu i radnicima na požrtvovanosti i poželeo im puno uspeha u budućem radu.  

Generalni direktor JKP GSP "Beograd" Željko Milković istakao je da je veoma ponosan što vodi ovo gradsko preduzeće u njegovim najtežim i najlepšim trenucima. 

- Po prirodi sam optimista i verujem da je budućnost GSP zagarantovana i da će ona biti lepša i sigurnija nego što je danas - naveo je Milković i zahvalio svom timu i zaposlenima na dosadašnjem zalaganju.

Međunarodni dan slepih

Povodom Međunarodnog dana slepih, gradonačelnik Siniša Mali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetili su danas Gradsku organizaciju slepih u Jevrejskoj ulici i razgovarali sa njenim članovima o položaju i problemima sa kojima se suočavaju.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je jedan od najvažnijih definisanih ciljeva da se gradi Beograd bez barijera u bilo kom smislu te reči, a pogotovo za osobe sa invaliditetom. On je dodao da je mnogo toga već urađeno, ali da se sa njima dogovara i šta je još potrebno da bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom i olakšao život. 

RepublikaFoto: beograd.rs
Obeležen međunarodni dan slepih

- Osim besplatnog javnog prevoza, grad je obezbedio i 50 personalnih asistenata, od čega 17 pomaže slepim osobama. Akcenat će se u budućnosti staviti na obezbeđivanje uslova za nesmetano kretanje trotoarima i javnim prostorima, kao i za prelazak ulica. Svaka nova raskrsnica i put imaće nove semafore sa zvučnim uređajima, a u ovom trenutku od 636 semaforizovanih raskrsnica u Beogradu samo 58 imaju ovakve uređaje. Želja nam je da ih bude mnogo više, a dogovor je da u narednom periodu sagledamo one koje su prioritetne - rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je formiran Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kome on predsedava, te da se iz nedelje u nedelju stvari menjaju. Poslednjoj sednici ovog saveta prisustvovao je i ministar Zoran Đorđević, što je dokaz da su država i grad zajedno na ovom putu. On je precizirao da je u proteklom periodu urađeno više od 200 prilaza stambenim objektima namenjenih osobama sa invaliditetom. 

- Pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, pokazatelj je veličine i humanosti grada - rekao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading