Prevencija širenja zaraze: Počela dezinfekcija zelenih površina u Beogradu!

Autor: Agencije, Republika

Vesti

22.03.2020

07:50

JКP "Zelenilo-Beograd" saopštilo je da je od četvrtka, preparatom na bazi hlora, započelo dezinfekciju na najfrekventnijim dečjim igralištima, stazama, trotoarima, teretanama na otvorenom i u "pet zonama" u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom.

Republika
Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da su "tretiranjem obuhvaćene i frekventne pešačke staze koje vode ka Кliničkim centrima, a dezinfekcija se vrši i u stambenim naseljima, na stazama koje koristi veći broj sugrađana i koje vode ka Domovima zdravlja".

- Od stupanja na snagu vanrednog stanja i zatvaranjem mnogih objekata i predškolskih ustanova, primećena je veća aktivnost sugrađana na gradskim javnim zelenim površinama, posebno u teretanama na otvorenom, na dečjim igralištima i u parkovima za kućne ljubimce, zbog čega, u cilju zaštite korisnika JКP "Zelenilo-Beograd" vrši dezinfekciju i ovih sadržaja - navodi se u saopštenju.

Preparatom na bazi hlora tretiraju se rekviziti za igru dece, sprave za vežbanje u teretanama, kao i klupe koje se nalaze u okolini ovih prostora.

savskivenac.rs
Foto: Ilustracija

Radi što veće zaštite od infekcije vrši se i pojačana higijena u smislu češćeg čišćenja otpadaka sa površina, češćeg pražnjenja i pranja đubrijera.

Na bazi sprovedenog monitoringa broja korisnika, selektivno se tretiraju najfrekventniji trotoari, staze i mobilijar u gradskim parkovima.

Neki od parkova na kojima su radnici JКP "Zelenilo-Beograd" u petak vršili dezinfekciju su: Akademski park, Tašmajdanski park, Кarađorđev park, Mitićeva rupa na Slaviji, Pionirski park, Park Aleksandrov, Čuburski park, Trg republike i drugi.

googlemaps
Tašmajdanski park

Radovi na dezinfekciji se vrše uz pomoć mehanizacije - traktora sa prskalicama kojima se tretiraju staze, kao i ručnim prskalicama, uz pomoć kojih se tretiraju rekviziti i mobilijar.

U ponedeljak će biti započeta dezinfekcija većih pešačkih poteza cisternama sa rastvorom preparata na bazi hlora, na šetalištima uz obale reka, stazama u parkovima.

Sve ove mere prevencije će se vršiti kontinuirano do prestanka opasnosti od širenja infekcije, a u skladu sa preporukama Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Komentari (0)

Loading