Danas počinje obnova spomenika knezu Mihailu

Autor: Republika

Vesti

02.03.2020

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas počinju radovi na čišćenju, restauraciji i konzervaciji spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike. Tako je posle prošlogodišnjeg sređivanja Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Pobednika, koji je uspešno restauriran pre nekoliko nedelja, na red došla i obnova jednog od najznačajnijih simbola prestonice.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Spomenik knezu Mihailu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da vrednost svih radova iznosi 3,7 miliona dinara bez PDV-a, i dodao da će posao biti završen 1. maja.

- Za majske praznike ćemo imati i potpuno restauriran spomenik na sređenom Trgu Republike - rekao je Vesić za Tanjug.

Spomenik, koji čini figura kneza Mihaila na konju, nalazi se na Trgu Republike od 1882. godine, a radio ga je poznati italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića. Vesić je ukazao da je spomenik od postavljanja svega dva puta sređivan – konzerviran je 1986. i čišćen 1995.

Za razliku od Pobednika, spomenik na Trgu prilikom restauracije neće biti skinut sa postamenta. Danas će oko njega biti podignuta ograda, mermerni postament biće zaštićen i zatim će se postaviti odgovarajuća skela.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Vesić

- Biće uklonjeni nataloženi otpaci iz okruženja i sa površine prašina. Zatim će uslediti pranje spomenika demineralizovanom vodom i odgovarajućim rastvorima. Biće i premazan zaštitnim bojama, koje će ga štiti od novog korodiranja - objasnio je Vesić.

On je dodao da na spomeniku ima oštećenja od metaka, jer su se na Trgu republike vodile borbe za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, što će, kaže, takođe biti sanirano. U okviru kamenorezačkih radova izvršiće se oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika, kako bi se dobio prvobitan izgled, sa uklapanjem u postojeće stanje.

Juče se oglasio i prvi čovek prestonice Zoran Radojičić i pozvao Beograđane da učestvuju u kreiranju Beograda kao zelenog grada putem ankete koju je podelio na Fejsbuk profilu.

- Od prvog dana mog mandata posvećen sam pitanjima zaštite životne sredine i boljem zdravlju svih Beograđana, a posebno dece. Ipak, želim da vizija zelenijeg, zdravijeg i uopšte lepšeg Beograda ne bude samo moja, već vizija svih nas koji živimo u ovom velikom i sve većem gradu. Zato pozivam moje drage sugrađane da podele sa mnom svoju viziju zelenog grada preko ankete na ovoj stranici - naveo je gradonačelnik na svom profilu.

Kako prenosi Beoinfo, on je dodao da građani time mogu da pomognu gradskoj vlasti, ali i važnim partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da razviju „Akcioni plan za zeleni grad” koji će biti po „želji svih koji žele najbolje za svoje bližnje, za svoje komšije i za ceo Beograd”.

U anketi su ponuđena četiri odgovora, a Beograđanima se ostavlja mogućnost i da sami osmisle i dopišu viziju zelene prestonice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading