GRADONAČELNIK MALI: Beograd je centar kongresnog turizma

Autor: Republika

Vesti

05.10.2017

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski kongres perinatalne medicine (WCPM) biće održan u Beogradu od 26. do 29. oktobra, a tim povodom gradonačelnik Siniša Mali je izjavio da je kongresni turizam osnova razvoja turizma u glavnom gradu, koji je, kako je dodao, postao regionalni centar kongresnog turizma, ali i turizma uopšte.

RepublikaFoto: Tanjug
SIniša Mali

On je, na konferenciji za novinare u Starom dvoru, istakao da je ovaj kongres, koji će okupiti 2.000 najeminentnijih stručnjaka iz celog sveta iz perinatalne medicine, prvi takve vrste u Beogradu i Srbiji.

Rekord

- Ovaj skup pokazuje da je Beograd regionalni centar kongresnog turizma, ali i turizma uopšte. Za prvih osam meseci ove godine prihodovano je skoro 700 miliona evra od turista, što je rekord, a do kraja godine se očekuje da ta suma pređe 800 miliona. Naredne godine očekujemo da Beograd prihoduje od turizma više od milijardu evra - rekao je Mali.

On je istakao da je u julu u Beogradu bilo 33 odsto više turista nego u istom mesecu prethodne godine, te da je u prvih sedam meseci 2017. bilo 20 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine.

Kongresni turizam je, kako je rekao gradonačelnik, veoma važan jer omogućava priliv turista tokom čitave godine, a za narednu, 2018, najavio je obnovu "Sava centra", koji je nezaobilazan kongresni centar.

Uloženo više od milijarde

Mali je rekao i da se u Beogradu u poslednje tri godine intenzivno radi na razvoju primarne zdravstvene zaštite te da je u tom periodu u zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Beograd uloženo više od milijardu dinara.

- Rekonstruisano je ili adaptirano više od 40 objekata iz oblasti primarne zdravstvene zaštite i nabavljeno više od 50 vozila. Otvorene su nove zdravstvene ustanove u naselju Stepa Stepanović, Jajincima i Malom Mokrom Lugu. Za desetak dana biće otvoren novi dom zdravlja na Labudovom brdu, prvi posle 40 godina u tom naselju, dok se do kraja godine očekuje završetak projektne dokumentacije za izgradnju novog doma zdravlja u Borči, za proširenje doma zdravlja u Obrenovcu i izgradnju nove ambulante u Ugrinovcima, a početak gradnje se očekuje naredne godine - najavio je gradonačelnik.

Primarna zdravstvena zaštita

Cilj je, kako je objasnio, da svi građani Beograda u svom komšiluku imaju objekat za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Takođe je podsetio da Grad Beograd od jula izdvaja po 10.000 dinara za svaku porodilju, da se rekordan broj beba rađa u prestonici, kao i da se razmatra mogućnost da Grad Beograd podrži još neki pokušaj vantelesne oplodnje koju finansira država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading