U Beogradu proglašena epidemija: Najveći broj obolelih je ovog uzrasta!

Autor: blic.rs

Vesti

03.02.2020

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski zavod za javno zdravlje danas će prijaviti epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje "Batut", jer je tokom prošle nedelje u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za osam odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Najveći broj obolelih je među decom školskog uzrasta - oko 42 odsto, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

- Dece obolele od respiratornih infekcija uzrasta od jedne do četiri godine bilo je 4.132, dok je najviše obolelih bilo u populaciji od pet do 19 godina - njih čak 10.413, što u procentima iznosi 42,7 odsto. Pacijenata od 20 do 64 godine bilo je 7.405, a najstarijih sugrađana 2.398 - kaže epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju GZZJZ.

Iako je raspust počeo ove nedelje, prethodne su školske klupe bile poluprazne jer je veliki broj dece odsustvovao zbog gripa. Naime, u odnosu na period pre dve nedelje, prethodne je broj obolelih od oboljenja sličnih gripu bio 2,2 puta veći.

- Što se tiče oboljenja sličnih gripu registrovano je 1707 obolelih, što je 2,2 puta veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina - 66,9 odsto - dodaje lekarka Garotić Ilić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading