Vesić: Konačna cena radova na Trgu republike 6,4 miliona evra

Autor: Tanjug

Vesti

03.01.2020

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da konačna cena za izvođenje radova na Trgu republike iznosi nešto manje od 6,4 miliona evra, što je skoro duplo manje od 12 miliona evra, o kojima su pričali pojedini predstavnici opozicije.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

- Radovi na Trgu republike koštali su 744.427.624,47 dinara ili nešto manje od 6,4 miliona evra. To je za skoro 24 miliona dinara manje nego što je bio osnovni, već potpisan ugovor, sa kompanijom Štrabag i skoro za duplo manje od Ðilasovih laži o 12 miliona evra - rekao je Vesić za Studio B.

On je ocenio da se na tom primeru vidi kako "radi fabrika laži Ðilasa".

Dodao je da je kompanija Štrabag potpisala ugovor sa JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda na iznos od 768.262.900,91 dinara, a da je utvrđeno da je kompanija, kada se uzmu u obzir svi viškovi i svi manjkovi radova, izvela radove za 739.880.727,09 dinara.

- Tokom radova utvrđeno je da je neophodno uraditi sanaciju i restauraciju kandelabra oko spomenika knezu Mihajlu Obrenoviću u vrednosti od 4.546.897,30 dinara što nije bilo predviđeno projektom, a što je odobrila Uprava za javne nabavke Srbije da se direktno ugovori sa izvođačem, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Poziv na direktno ugovoranje biće objavljen narednih dana ali vrednost tih radova već je uračunata u troškove. I ove dodatne radove uračunali smo u troškove, odnosno u viškove radova tako da je konačna vrednost svih radova, osnovnih, viškova, manjkova i nepredviđenih radova 744.427.624,47 dinara. Ta cena je za skoro 24 miliona dinara manja od osnovne vrednosti ugovora, kao što sam i obećao u novembru - objasnio je Vesić.

On je rekao da sada treba da bude sramota sve one koji su govorili da radovi koštaju 12 miliona evra, navodeći da se jasno vidi da je troškove preslaganja kocki platio izvođač.

RepublikaFoto: Grad Beograd

Dodao je da od trenutka kada je napravljen konačni obračun počinje da teče garantni rok od tri godine u kojem svaka se svaka eventualna popravka vrši na trošak izvođača.

Direkcija ima validne bankarske garancije za garantni period i šta god bude trebalo da se popravi naredne tri godine vršiće se o trošku izvođača. Tako se radi odgovorno i u interesu grada Beograda, ocenio je Vesić.

Vesić je ocenio i da Ðilas nije slučajno izmislio cenu od 12 miliona evra za Trg republike, navodeći da je toliko kao gradonačelnik platio izvođaču radova na Mostu na Adi da most pusti u rad na početku njegove izborne kampanje 1. januara 2012. godine.

- Da ne govorim o tome da je radio liftove na mostu koji nisu bili u građevinskoj dozvoli, platio ih skoro 500 hiljada evra, a da ti liftovi osam godina nisu radili dok ih mi nedavno nismo popravili. U građevinskoj dozvoli nije bilo ni dekorativnog osvetljenja Mosta na Adi koje je Ðilas platio 2,2 miliona evra. Samo dekorativno osvetljenje mosta i liftovi koje nije imao pravo da plati koštali su kao polovina Trga republike - naveo je Vesić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Aleksa

03.01.2020 07:50

Za relativno mali novac dobili smo prelep trg

Odgovori 0 16
Nedeljko

04.01.2020 14:05

@Aleksa - Za ogroman novac.

Odgovori 10 0
Sale

03.01.2020 08:11

Sada izgleda svetski i red je bio da se sredi.

BozaB

03.01.2020 08:19

Opet se pokazalo da opozicija besocno fabrikuje lazi,bez ikakvog realnog utemeljenja.