Dogovoren novi plan proširenja trolejbuske mreže na Dorćolu

Autor: Republika

Vesti

05.12.2019

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trolejbusi neće saobraćati Gundulićevim vencem, zelenilo će ostati netaknuto, a parking mesta neće biti ugrožena. Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika Grada i Dorćolaca, u vezi sa nalaženjem rešenja za izgradnju nove trase trolejbuskih linija u ovom delu prestonice.

RepublikaFoto: Printcreen/YouTube/TRANSIRA
Foto: Ilustracija

Deo žitelja Dorćola ranije je pokrenuo inicijativu za razmatranje izmene projektovane trase trolejbuskih linija koja bi prolazila ulicama Gundulićev venac, Venizelosova i Žorža Klemansoa. Kako je podsetio glavni urbanista Marko Stojčić, projektovanje trolejbuske okretnice u Dunavskoj ulici počelo je 2001. godine, a u formi plana usvojeno je 2006. na sednici Skupštine grada.

- Reč je o sprovođenju tog projekta i izgradnji, što je bilo planirano u narednih nekoliko meseci - rekao je Stojčić.

- Međutim, kao odgovorna gradska uprava reagovali smo na predloge građana i zajedno sa njima zaključili da je u jednom delu moguće izmeniti trasu. Deo toga učinjen je u aprilu, kada smo "zaobišli" jednu deonicu na Gundulićevom vencu, a rezultat ovog sastanka je da se i druga predviđena trasa u ovoj ulici isključi iz trolejbuske mreže.

Inače, novim planom, o kojem su Dorćolci obavešteni lifletima, bilo je predviđeno proširenje mreže Takovskom, Cvijićevom, Poenkareovom, Venizelosovom, Žorža Klemansoa i Gundulićevim vencem u delu od Ž. Klemansoa do Dobračine.

Glavni urbanista navodi da je građanima pojašnjena neophodnost trolejbuske mreže, kao tehnički veoma važnog aspekta funkcionisanja javnog prevoza.

- Saopštili smo sugrađanima svoj konačni stav. Sačuvaće se zelenilo, kao i parkiranje u istom obimu. Netačne su informacije da će kontaktna mreža biti fiksirana na stambene objekte. Trolejbusi će prolaziti ulicama u kojima i sada funkcioniše javni gradski prevoz. Mislim da smo ispunili sve što su sugrađani tražili od nas.

On je istakao da ova trasa nije trajno rešenje, jer kako se bude razvijao depo u Dunavskoj ulici, tako će se i linije korigovati, kako kaže, u korist sugrađana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading