Prvi trilateralni sastanak gradonačelnika Beograda, Novog Sada i Banjaluke

Autor:

Vesti

27.11.2019

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas trilateralni sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem. Nakon sastanka, Zoran Radojičić je rekao da izuzetno ceni rad gradonačelnika Novog Sada i gradonačelnika Banjaluke, koji na jedan odmeren i principijelan način vode politiku na dobrobit svojih građana.

Foto: Uprava grada Beograda
Na prvom trilateralnom sastanku dogovoreni je i novi susret

– Na ovom trilateralnom sastanku razgovarali smo o temama koje su interesantne za sva tri grada, razmenili iskustva i napravili plan o budućoj saradnji. Pričali smo o ekologiji, jer sva tri grada imaju slične probleme. Svi radimo na izradi akcionih planova "zelenih" gradova i poredeći te planove, videćemo dokle smo stigli, jedni u odnosu na druge, ali i na svet – istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je upoznao goste sa kandidaturom Beograda za "Zelenu prestonicu Evrope" 2022. godine.

On je dodao i da je jedna od tema razgovora bila budžet i, kako je naglasio, složili su se da svi imaju znatno veće budžete, što je doprinos Republike Srbije i Republike Srpske, kao i da nikad budžeti tri grada nisu bili veći. 


– Važno je da građani Banjaluke, Novog Sada i Beograda osete to. Osim velikih infrastrukturnih projekata, koji na indirektan način utiču na kvalitet života, moramo voditi računa o svakom pojedincu – rekao je Zoran Radojičić.

On je dodao da su razgovarali i o kulturnoj saradnji, predstojećim praznicima i gradskoj organizaciji proslave u sva tri grada. 

– Ovu saradnju naša tri grada moramo da nastavimo i na svakom od sledećih sastanaka možemo da definišemo po jednu temu o kojoj ćemo pričati. Već smo definisali i termine i teme, a to su, s jedne strane, veliki infrastrukturni projekti, kako bismo jedni drugima dali sugestije i savete, a s druge kulturna i brojni drugi oblici saradnje. Jedan od novih sastanaka u Beogradu biće posvećen i unapređenju naših gradova u ekološkom smislu – istakao je gradonačelnik Beograda. 

Miloš Vučević je zahvalio gradonačelniku Beograda na inicijativi za današnji susret i izrazio uverenje da će se i svi naredni sastanci ticati poboljšanja i uticaja na kvalitet života građana.
Foto: Uprava grada Beograda

– Naredni sastanak biće početkom sledeće godine u Novom Sadu, kada će dominirati teme iz oblasti kulture. Svi smo otvoreni i spremni da podelimo i dobra i loša iskustva. Pored velikih infrastrukturnih projekata i priče o ekonomiji, zaključak je da je u fokusu briga za građane i rešavanje malih, svakodnevnih problema. Građani moraju da osete boljitak u svakodnevnom životu – naveo je Vučević. 


Polovinom sledeće godine, gradonačelnici će održati sastanak u Banjaluci, a tada će dominirati teme iz oblasti investicija i ekonomije. 

Igor Radojičić je takođe zahvalio gradonačelniku Beograda na izvanrednoj prilici za razmenu iskustava.
Foto: Uprava grada Beograda



– Ovo je prvi put ne samo za nas trojicu personalno, nego mislim i generalno da su gradonačelnici tri srpska centra zajedno na jednom mestu i da ugovaraju konkretne metode saradnje. Za Banjaluku ovo je bila dobra, intenzivna i razvojna godina, sa čitavim nizom projekata u okviru nekoliko blokova, među kojima su „Banjaluka se gradi”, sa fokusom na investicijama, i „Banjaluka ljudskog lica”, sa projektima koji se tiču mladih, dece, invalida, starih, zdravstva, bezbednosti – rekao je Igor Radojičić.

On je podsetio da je Banjaluka grad pobratim i sa Novim Sadom i sa Beogradom, naglašavajući da su sva tri grada u procesu "zelenih gradova", mreže koju je podržao EBRD i brojne druge evropske i svetske organizacije. Igor Radojičić je zaključio da su trojica gradonačelnika tu da sublimiraju ono što već postoji među građanima, koji su spojeni "neraskidivim porodičnim, prijateljskim, poslovnim vezama".   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ela

27.11.2019 21:05

Srecno!

saran

28.11.2019 06:01

Treba da se jaca kako medjudrzavna tako i medjugradska saradnja