(FOTO) Ministar finansija posetio rekonstruisan Gardoš, kako su građani želeli

Autor: Republika

Vesti

19.11.2019

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić sa saradnicima i ministar finansija Siniša Mali 19. novembra obišli su stepenište koje se prostire od Lagumske ulice do gardoške terase, a koje je rekonstruisano na osnovu inicijative građana kroz projekat "Da se radi i gradi po tvom". Rekonstrukciju stepeništa finansirala je Gradska opština Zemun u iznosu od 15 miliona dinara.

RepublikaFoto: zemun.rs

Čelnici opštine i ministarstva finansija obišli su i rekonstruisane i restaurirane bedeme zemunske tvrđave na Gardošu, i tom prilikom se uverili u kvalitet obavljenog posla. Vrednost izvedenih radova, uključujući tu i rasvetu gardoške terase i stepeništa koje je sad na redu, iznosi 34 miliona dinara.

Idejni projekat za restauraciju izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, i to u dve faze. Prva faza je podrazumevala obnovu porušene jugoistočne kule sa istočnim zidom i pripadajućom terasom bedema (citadelom), dok su u drugoj fazi obnovljene severoistočna, jugozapadna i severozapadna kula sa severnim, zapadnim i južnim zidom.

- Čast mi je što smo bili u prilici da ugostimo bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija Sinišu Malog sa kojim smo dok je vodio Beograd pokrenuli mnoge infrastrukturne projekte. Zahvalni smo mu što je našao vreme da obiđe jedan od projekata koji smo realizovali, a koji smo zajedno planirali. Omogućili smo građanima da sami izaberu šta je to što žele da uredimo. Sve što smo dogovarali i što dogovaramo sa građanima deo je jedinstvene politike Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i naše opštine, jer to daje rezultate na terenu - rekao je predsednik Matić, i tom prilikom pozvao građane Zemuna da i nadalje daju predloge i sugestije u kom smeru žele da se Zemun razvija.

Foto: zemun.rs

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio se predsedniku Matiću i njegovim saradnicima na svemu što su uradili da Zemun danas bude atraktivniji.

- Raduje me veliki broj turista koji posećuje Gardoš i Zemun. Grad Beograd se za nekoliko godina potpuno promenio. Sada imamo dva i po puta više turista. Budžet  Republike Srbije za narednu godinu će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, novih investicija, asfaltiranih puteva, stepeništa i nekih novih pristana - rekao je ministar Mali.

Tokom obilaska Gardoša predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić je iskoristio priliku da upozna ministra finansija Sinišu Malog sa infrastrukturnim projektima koji se realizuju i koji su u planu.

Jedan od najvažnijih projekata jeste izgradnja pristaništa. Lokacija na kojoj se gradi pristanište za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, gde će biti postavljena dva pontona, sa dva fiksna oslonca i 21 šipom. Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu, podići kvalitet usluga, uz poštovanje ekoloških standarda. Njegovom izgradnjom na najvažnijem panevropskom plovnom putu Dunava – Koridoru 7, biće udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista. Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je blizu 150 miliona dinara.

Foto: zemun.rs

Tokom 2020. godine radiće se i na restauracija i rekonstrukcija  i drugih devastiranih stepeništa na prostoru Gardoša. U planu je rekonstrukcija i restauracija stepeništa Njegoševa ulica – Gardoška ulica i Gardoška ulica – Stara ulica, sa eventualnom sanacijom terena. Ovo stepenište zauzima oko 104 kvadrata.  Radiće se i restauracija stepeništa od trga Branka Radičevića ka Grobljanskoj ulici. Imajući u vidu status kulturnog dobra izrada tehničke dokumentacije će se obaviti u saradnji sa nadležnim Zavodom za zaštitom spomenika kulture.

Pomenuti radovi su u skladu sa opredeljenjem Gradske opštine Zemun da se najvažnije turističke tačke obnove kako bi u najboljem svetlu predstavile potencijale Zemuna.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading