GO Zemun i SOS Dečija sela: Borimo se za veću zaposlenost Roma

Autor: Republika

Vesti

19.11.2019

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradska opština Zemun i SOS Dečija sela Srbija 19. novembra promovisali su projekat "Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost". Projekat koji se odnosi na podršku romskim porodicama u riziku i proces zapošljavanja predstavili su predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić, načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Katarina Zrilić i nacionalna direktorka Fondacije SOS Dečija sela Srbija Vesna Mraković-Jokanović.

RepublikaFoto: zemun.rs

Projekat je deo programa Evropske unije ”Podrška inkluziji Roma”, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština Srbije.  

Predsednik Matić se zahvalio svim partnerima na projektu, i istakao da je Gradska opština Zemun aktivna u programima koje sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, kao i u projektima koje finansira Evropska unija.

- Ovaj konkretan projekat je samo jedna u nizu mera koje u saradnji sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima, Gradom Beogradom i nadležnim sekretarijatima sprovodimo u cilju smanjenja broja nezaposlenih. Upravo na nedavno održanom Sajmu zapošljavanja bilo je u ponudi približno 1400 radnih mesta. Nastavićemo u ovom pravcu, sprovodeći politiku ravnomernog razvoja Zemuna i odgovornu politiku prema svakom našem sugrađaninu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ili boju kože - rekao je predsednik Dejan Matić.

RepublikaFoto: zemun.rs

Za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva u Srbiji Evropska unija je, u okviru programa koji sprovodi SKGO, izdvojila 1,4 miliona evra od čega je za Gradsku opštinu Zemun opredeljeno 51426 evra. Cilj projekta je da omogući jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera koje se odnose na Rome.

- Gradska opština Zemun neguje aktivnosti koje pružaju pomoć onim sugrađanima koji se nalaze u nejednakom položaju. Upravo kroz realizaciju ovog projekta bićemo u prilici da sve one predrasude, ukoliko uopšte postoje, otklonimo, i da romska populacija dobije priliku da se zaposli i poboljša kvalitet života - rekla je načelnica Uprave GO Zemun Katarina Zrilić obraćajući se učesnicima konferencije.

RepublikaFoto: zemun.rs

Gradska opština Zemun i humanitarna organizacija SOS Dečija sela Srbija  potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji koji omogućava zajedničku realizaciju projekta "Jačanje romskih porodica u Zemunu za veću zaposlenost", a koji uključuje mere za smanjenje siromaštva, unapređenje socijalne inkluzije, ekonomsko osnaživanje i povećanje funkcionalnosti porodica u riziku na području Gradske opštine Zemun.

- Želim da se zahvalim na više nego uspešnoj saradnji između Fondacije SOS Dečija sela Srbija i Gradske opštine Zemun. Započeta je pre četiri godine, kroz naš Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, koji radi u saradnji sa ADRA Srbija i OŠ "Branko Pešić" iz Zemuna. Verujem da ćemo i kroz ovaj projekat, zajedničkim trudom i radom podržati značajan broj porodica i pojedinaca, uključujući decu i doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života - rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalni direktor Fondacije SOS Dečija sela Srbija.

RepublikaFoto: zemun.rs

Tokom 14 meseci trajanja projekta, kroz Centar za osnaživanje Roma i podršku porodici, Gradska opština Zemun i Fondacija SOS Dečija sela Srbija pružiće podršku u zapošljavanju oko 30 nezaposlenih Roma, raditi na unapređenju roditeljskih kompetencija i obezbeđivanju adekvatne brige o deci za bar 30 romskih porodica u riziku, dok će projektom biti obuhvaćeno i najmanje 100 dece iz ovih porodica.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading