Studentski parlament BU: Potparić nije smenjen iz Odbora za etiku, za funkciju studenta prorektora nije imao većinsku podršku!

Autor: Republika

Vesti

06.11.2019

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu obratio se javnosti povodom brojnih neistina i spekulacija o izboru studenta prorektora Beogradskog univerziteta, kao i o tvrdnjama da je Danilo Potparić smenjen iz Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koje, kako navode, nisu tačne.

RepublikaFoto: facebook.com/Studentski parlament Univerziteta u Beogradu - SPUB

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti...

"Sinoć je održana sedma redovna sednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Članovi Studentskog parlamenta su pre početka sednice doneli odluku da sednica bude zatvorena za javnost i da na njoj prisustvuju samo članovi Studentskog parlamenta zbog svih dešavanja u rektoratu Univerziteta u Beogradu, na osnovu člana 95. Poslovnika o radu i organizaciji Studentskog parlamenta.

Studentu prorektoru je na osnovu člana 36. stava 11. Statuta Univerziteta u Beogradu istekao mandat 1. oktobra ove godine, nakon čega je raspisan konkurs za izbor novog.

Nakon otvaranja tačke dnevnog reda ,"Izbor i imenovanje studenta prorektora Univerziteta u Beogradu" sednici su se priključili prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat i v.d. generalnog sekretara Univerziteta u Beogradu Vladimir Mikić. Profesor Bulat, kao predsednik izborne komisije, predstavio je izveštaj za oba kandidata za mesto studenta prorektora koji su ispunili uslove kandidovanja na ovu poziciju.

Kada je kandidat Danilo Potparić pozvan da udje na sednicu i predstavi se, u više navrata, nije se odazivao. Tada je usledilo predstavljanje drugog kandidata, nakon čega je pristupljeno javnom glasanju o izboru kandidata za mesto studenta prorektora uz prisustvo profesora Bulata i gospodina Mikića. Za kandidata Jagoša Stojanovića, studenta Mašinskog fakulteta, glasalo je 25 delegata, dok je za kolegu Danila Potparića, studenta master studija Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, glasalo 12 članova.

Nakon ove tačke dnevnog reda sednicu su napustili profesor Bulat i gospodin Mikić, kako je sednica bila zatvorena za javnost.

Povodom navoda o smenjivanju Danila Potparića iz Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, želimo da istaknemo da je kolega na tu poziciju izabran u oktobru 2018. godine. Od tada kolega nije smenjivan sa te pozicije, niti je na sinoćnoj sednici bilo pokretanja pitanja o ovom odboru i njegovom smenjivanju. Kolega je i dalje član ovog odbora, tako da su spekulacije o njegovoj smeni neistinite i bilo kakvo dovodjenje funkcije studenta prorektora sa ovim.

Kolegi Jagošu Stojanoviću čestitamo na ovom izboru, a kolegi Danilu Potpariću se zahvaljujemo na svom dosadašnjem radu na ovoj poziciji.

Važno je podsetiti javnost da je na Univerzitetu u Beogradu Statutom zabranjeno političko delovanje te je etiketiranje predstavnika studenata kao članova neke od političkih opcija neistinito, nedopustivo i ne doprinosi konstruktivnom dijalogu niti ugledu studenata, njihovih izabranih predstavnika ni Univerziteta kao institucije, te ovakve navode oštro osuđujemo."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading