"Rešavanje problema u Vinči civilizacijski važno za Beograd!"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.11.2019

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je poslednja zemlja u Evropi koja još uvek ima neuređenu deponiju, na kojoj se od sedamdesetih godina prošlog veka svake godine skuplja 300.000 tona otpada godišnje, i problem deponije u Vinči mora da se reši, jer je to civilizacijski važno za Beograd, poručio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

Vesić je, gostujući na Studiju B, objasnio da se dim na deponiji u Vinči pojavljuje zbog metana koji u dodiru sa vazduhom gori, te dodao da deponija klizi i pomera se godišnje za više desetina metara prema Dunavu.

Vremenom, kaže, deponija klizi prema Dunavu, kao što u reku odlaze ocedne vode koje su zagađene, pa se time celo zemljište zagađuje, pa je deponija je ekološka katastrofa.

- Sve je to znala i Vlada Srbije 2007. godine, čiji je Dragan Ðilas bio ministar, koja je tada donela odluku o njenom rešavanju, ali nisu znali kako da sprovedu tender - dodao je Vesić.

On je podsetio da je zatim, 2011. godine na predlog Ðilasa, koji je u međuvremenu postao gradonačelnik, Grad doneo odluku da se napravi spalionica, tako što će svakog domaćinstvo godišnje plaćati 127 evra od 179 miliona evra koji bi on uzeo za izgradnju spalionice.

Tako bi, kaže Vesić, svako domaćinstvo bilo zaduženo 3.800 evra za 30 godina.

On navodi da je u odnosu na to rešenje, aktuelna vlast sprovela tender od 2015. do 2017. godine u skladu sa svim pravilima EU i pod kontrolom Svetske banke, pa to građani neće plaćati.

- Učestvovalo je 20 kompanija, a 14 ili 15 njih su sigurno iz Evopske unije - a pobedio je francusko-japanski konzorcijum, dve velike kompanije Suez i Itoču, nakon čega je ugovor stupio na snagu, podsetio je on.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Deponija u Vinči

Vesić pojašnjava da će oni potpuno da zatvore deponiju, urade betonske brane, a smeće će se spaljivati i reciklirati, kao i da više neće biti odlaganja smeća na način kako se to trenutno radi.

- Tu će biti i zelenila, neće izgledati ovako, to će biti spas za Beograd, za građane Grocke i za Dunav - rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da će tek za tri godine biti uvedena taksa za preradu otpada i sa naplatom te takse biće umanjeni račini za grejanje onima koji imaju grejanje i smanjena cena naknade za odnošenje otpada, koja se trenutno plaća.

- To sve znači da će računi građana ostati isti. Građani neće plaćati dinara više zbog te takse, jer uvođenjem te nove, biće umanjene dve stare i svi će imati isti račun i time smo ih zaštitili - rekao je.

Vesić je rekao da Evropska investiciona bankae (EIB) finansira taj posao na deponiji, da je glavni finansijer posla Investicioni fond Margarita, a vlasnik 20 odsto tog fonda je EIB i oni preko svog fonda finansiraju posao na deponiji u Vinči i dodao da je vrlo začuđen, što je čuo od "raznih političkih organizacija" da EIB ne finansiraju taj posao.

- Ako je EIB ikada rekla da ne finansira taj posao to nije tačno i to je jedna ružna zamena teza. Ako su izjave EIB zloupotrebili domaći politički mešetari, tada to treba EIB da kaže - naveo je Vesić.

On je dodao da i EBRD takođe finasira posao, te da je njihova direktorka juče bila na deponijii.

Vesić se osvrnuo i na saopštenje Delegacije EU u Beogradu, koja je navela da bi u novom pogonu za spaljivanje otpada i proizvodnju energije moglo da se spali više od polovine komunalnog beogradskog otpada, umesto da se on reciklira, što, kažu, ne bi podstaklo recikliranje i ozbiljno bi dovelo u opasnost sposobnost Srbije da se uskladi sa zakonodavstvom EU o otpadu.

Zamenik gradonačelnika je rekao da u EU postoji 400 spalionica u 23 zemlje, da samo u Beču postoje tri spalionice čiji je kapacitet 700.000 tona, skoro duplo veći nego kapacitet u Vinči.

- Jedna od tih spalionica je u centru Beča i kao što vidite niko nije napao grad Beč zbog toga. Ta spalionica je moedrnizovana 2015. godine. Kada u EU budu ukinuli 400 spalionica koje imaju, tada treba da se bave i spalionicom u jednoj zemlji koja pokušava da bude članica - rekao je Vesić.

On je da je kompanija Suez evropska kompanija koja radi u skladu sa svim pravilima i direktivama EU i da će naravno tokom izgradnje prilogađovati procese emisije gasova standardima Unije.

Prema njegovim rečima, mnoge od spalionica u Evropskoj uniji imaju starije tehnologije nego što će biti ova u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mnoge spalionice u Evropskoj uniji imaju starije tehnologije nego što će biti ova u Beogradu

- Moram da primetim da EU nije dala ni evro kako bismo rešili problem deponije. Drugima su pomagali - dodao je Vesić.

On je istakao da sadašnja gradska vlast rešava problem koji niko pre nije hteo, ni Ðilas, ni oni pre njega.

- Mi smo prva vlast koja to rešava, a i zato oni koji nam sada daju savete neka ne brinu. Biće sve u skladu sa regulativom EU ne zbog njih već zbog nas i naših građana - rekao je Vesić.

On je naveo da je rešavanje problema na deponiji u Vinči civilizacijski važno za Beograd.

Kako kaže, prvi je predstavnik grada koji otvoreno govori o tome.

Dodaje da nije normalno da ima više od 200 ispusta kanalizacije u Dunav i Savu. - Beogradu nedostaje trećina kanalizacije, ali i to što imamo ide direktono u reke, direktno zagađujemo reke. Naš posao je da rešimo decenijske probleme Beograda, a jedan od njih je deponija Vinča - dodao je on.

Kako kaže, to nije mali posao, vredan je 330 miliona evra, a u Beogradu će to biti uređeno, kao i u drugim zemljama i vlast će se odgovorno odnositi prema tome.

- Taj problem će biti rešen, a saopštenje Delegacije nije korektno i Beograd očekuje od njih da nam pomažu, a ne da daju paušalne ocene - zaključio je Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading