Petronijević: Velika akcija pošumljavanja Beograda od 17. novembra!

Autor: beograd.rs, Republika

Vesti

01.11.2019

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika akcija pošumljavanja Beograda počeće 17. novembra, a uporedo sa njom i akcija "Drvo generacije", u toku koje će prvaci u svim osnovnim školama posaditi po jedno drvo koje će čuvati osam godina, najavio je član Gradskog veća Dragomir Petronijević gostujući na TV "Hepi".

RepublikaFoto: youtube.com/SNS Beograd
Dragomir Petronijević

Prema njegovim rečima, svaka sledeća generacija će imati svoje drvo sa posebnim imenom, a za sadnju na javnim površinama, javne ličnosti će posredstvom aplikacije pozivati građane da učestvuju u sadnji. 

- Urbanističkim planovima određene su zelene zone i mesta gde se sadi drveće. Podigli smo nivo pošumljenosti grada i cilj nam je da dođemo do 25 odsto, što je ambiciozno, ali ako se svi udružimo i ako se uključe privrednici i velike kompanije, onda je to sasvim izvodljivo - rekao je Petronijević.

On je ponovio da će Grad Beograd pomoći prvacima, kao i da će do marta sledeće godine, kada se završava akcija, "Drvo generacije", biti posađeno drveće u svih 197 beogradskih škola. 

- Svi koji žele da učestvuju u sadnji drveća u Beogradu mogu da se prijave "Zelenilu – Beograd" i da izaberu mesto i vrstu sadnice. U akciji pošumljavanja učestvuju i "Srbijašume", sa kojima imamo odličnu saradnju - istakao je Petronijević.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je naglasio da je važno kod dece i mladih razviti interesovanje za prirodu, da uče u prirodi, da mogu da se snađu u prirodi, čitaju mape i slično, i da zato, između ostalog, Grad Beograd podržava sve takve akcije.

- Na ideju da realizujemo ove akcije došli smo nakon poplava u Borči, kada smo videli kako se odnosimo prema okolini, prema kanalima koji su zatrpani i zato smo i krenuli sa edukacijom da se smeće ne baca van mesta koje je za to određeno. U akciji pošumljavanja grada, kao i u akciji "Drvo generacije" učestvovaće i veliki broj javnih ličnosti, glumaca, muzičara i zato verujemo da će njihova popularnost među decom i građanima uticati da se akcija omasovi - zaključio je Petronijević, dodajući da svako treba da krene od sebe, kako bi se sačuvao naš grad. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miško

05.11.2019 12:03

Država da više ulaže u pošumljavanje goleti. Potrebna akcija u svim opštinama.

borko

05.11.2019 12:11

Gde god nadješ zgodno mesto tu drvo posadi.