Vesić o "Mirku i Slavku": Strip je bio način da tadašnja vlast komunicira sa mladima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.10.2019

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Cvetnom trgu danas je otvorena ižlozba "Mirko i Slavko - nikad robom", u okviru manifestacije "Dani slobode 2019", a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je reč o jednom od najpopularnijih striopova bivše SFRJ koji je primer kako se pop kultura koristila za približavanje ideologije i dešavanja u Drugom svetskom ratu nekim novim generacijama.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Goran Vesić tokom izložbe na Cvetnom trgu

- U okviru proslave Dana slobode danas smo otvorili izložbu o jednom od najpopularnijih stripova u bivšoj SFRJ. To je strip o partizanskim kuririma Mirku i Slavku - rekao je Vesić nakon otvaranja izložbe.

Podsetio je i da je ranijih godina organizovana jedna izložba sa obilaskom mesta gde je snimana serija "Otpisani".

- Trudimo se da na drugi način pričamo o tim revolucionarnim i važnim događajima za istoriju našeg grada - rekao je Vesić.

Naveo je da je strip "Mirko i Slavko" bio neverovatno popularan u bivšoj Jugoslaviji i da su neke epizode imale tiraž do 600.000 primeraka, što je sada, kako kaže, potpuno mislena imenica.

Zamenik gradonačelnika je za taj strip rekao da je primer kako je tadašnja Jugoslavija pop kulturu koristila za približavanje ideologije i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu nekim novim generacijama koje su komunicirale na drugi način.

Foto: Privatna arhiva

- Kao što mi danas imamo generacije koje su na Jutjubu i koje na potpuno drugi način komuniciraju tako su i oni tražili način kako da komuniciraju sa drugim generacijama upravo tada putem stripa. Strip je tada bio taj novi način komunikacije - rekao je Vesić.

Naveo je da je taj strip fantastičan primer, jer su se iz njega izrodile i serija i film i čitava industija kao što su školske torbe, sveske i sličice sa likovima Mirka i Slavka.

Kao što se, kaže Vesić, u SAD pravila masovna produkcija na osnovu filmova i stripa, strip "Mirko i Slavko" je primer kako je to rađeno u jednoj socijalističkoj zemlji, u Jugoslaviji koja je, dodaje, bila naravno naprednija od drugih socijalističkih zemalja.

Kaže da upravo zato na ovom primeru možemo mnogo da naučimo, osim toga što će da podseti na neke prošle dane.

- Svi smo mi imali i torbe sa Mirkom i Slavkom i sličice smo skupljali, možemo da naučimo kako je moguće koristiti neke nove načine izražavanja kako bi se prave poruke poslale nekim drugim generacijama koje ne komuniciraju na isti način kao prethodne generacije - rekao je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

Izložbu, koja sadrži 64 koloritne table jedne epizode stripa Mirko i Slavko pod nazivom "Tragom begunca", otvorili su kustos izložbe Slobodan Ivkov i umetnički direktor Aleksandar Gatalica.

Ivkov je govorio o popularnosti stripa o partizanskim kuririma Mirku i Slavku, a Gatalica kaže da su Mirko i Slavko arhetip jednog vremena, manekeni partizanskog pokreta i da je izložbom prikazan jedan duh vremena i razmišljanja.

Izložba je, kako je rečeno na otvaranju, doprinos manifestaciji "Dani slobode" koja će trajati do 1. novembra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading