Vesić: Vučetićev "Slepi guslar" posle 103 godine na Kalemegdanu!

Autor: Mediji

Vesti

25.10.2019

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skulptura "Slepog guslara" Paška Vučetića biće postavljena na Kalemegdanu, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Goran Vesić

Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine.

- Od starog spomenika sačuvana je samo skulptura ''Slepog guslara'', koja se čuva u Barutani. Kako je skulptura u odličnom stanju, narednih meseci postavićemo je na Kalemegdanu blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj da podseća na stari Karađorđev spomenik. Biće to povratak Vučetićevog guslara na Beogradsku tvrđavu posle 103 godine - napisao je Vesić u kolumni.

On je jutros rekao da će Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uraditi projekat postamenta i odrediti mesto gde će biti postavljen "Slepi guslar".

- Mi čuvamo našu istoriju i tradiciju i zato ćemo skulpturu koja je pronađena postaviti na Beogradskoj tvrđavi - rekao je Vesić.

Spomenik Karađorđu, vajara Paška Vučetića, otkriven je 13. avgusta 1913. godine povodom trijumfalnog povratka srpske vojske iz balkanskih ratova.

Spomenik je činila kompozicija u kojoj vožd Karađorđe stoji na steni ispod koje se nalazi nekoliko ustanika, žena sa detetom u rukama i stari guslar sa guslama u torbi i tada je izazvao žestoku polemiku u javnosti.

Posle druge okupacije Beograda od Austrougarske i Nemačke, okupatori su uništili spomenik Karađorđu, a čudom je sačuvana skulptura "Slepog guslara".

Okupatori su planirali da na istom mestu podignu spomenik austrijskom caru Franji Josifu. Taj spomenik su izlili i dopremili u Beograd 1918. godine, ali nije postavljen jer je srpska vojska 1. novembra 1918. godine oslobodila svoju prestonicu.

Spomenik je pretopljen i izlivena su zvona koja se i danas nalaze na Crkvi Ružici.

Posle Prvog svetskog rata, spomenik Karađorđu nije obnovljen, a 11. novembra 1931. godine na istom mestu podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading