"Beograd-put" dobio 35 novih kamiona, u narednom periodu još 15

Autor:

Vesti

22.10.2019

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas JKP "Beograd-put" koje je obnovilo vozni park nabavkom 35 novih kamiona-kipera nosivosti 10 tona.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

Vesić je tom prilikom istakao da je JKP "Beograd-put" posle ove nabavke u potpunosti spremno za predstojeću zimu i da će čišćenje gradskih ulica od snega sigurno biti umnogome kvalitetnije i bolje nego do sada. 

– Sa velikim ponosom predstavljam građanima Beograda 35 novih kamiona JKP „Beograd-put”, koji su nabavljeni, pre svega, kako bi zimska služba funkcionisala na pravi način. Beograđani znaju da službe ovog preduzeća često zimi rade u gotovo nemogućim uslovima, a jedan od glavnih razloga za to bio je nedostatak adekvatnih kamiona. Vozni park je bio prilično star i u prošlosti se često dešavalo da samo u jednom danu desetak kamiona "ispadne" iz sistema zbog kvarova. Prošle godine sam najavio da će JKP „Beograd-put” dobiti 50 novih kamiona u narednih godinu i po dana i da ćemo na taj način u potpunosti obnoviti vozni park ovog preduzeća. Ovde je 35 kamiona, do početka januara će stići još pet, dok će tokom proleća biti kupljeno još deset – rekao je Vesić. 

Foto: www.beograd.rs

Prema njegovim rečima, nakon ove nabavke, JKP "Beograd-put" je spremno da tokom predstojeće zime ima 100 kamiona na ulicama, dok će 31 stari kamion biti u rezervi. 

– Nikada se u istoriji nije desilo da zimi imamo kamione za čišćenje snega u rezervi. Primera radi, prošle godine na raspolaganju smo imali 90 kamiona bez ikakve rezerve. Zbog svega navedenog, građani tokom predstojeće zime mogu da očekuju bolje i kvalitetnije čišćenje gradskih ulica. U narednom periodu preostaje da se nabave manja vozila za čišćenje snega, budući da veliki kamioni ne mogu da saobraćaju ulicama drugog prioriteta. U toj situaciji bićemo spremni da istovremeno čistimo ulice prvog i drugog prioriteta, što nas u budućnosti svakako očekuje – dodao je Vesić. 

Foto: www.beograd.rs

On je podsetio da je, računajući i ovu nabavku, JKP Beograd-put od 2014. do 2019. godine nabavilo 55 novih kamiona, što uz pet koji se očekuju do januara i 10 planiranih za proleće, čini brojku od ukupno 70 novih kamiona. 

– U periodu od 2008. do 2013. godine, za "Beograd-put" je kupljeno 15 kamiona na kredit, što govori o tome koliko se sada više vodi računa o dobroj opremljenosti gradskih preduzeća. U prilog te tvrdnje govori i podatak da "Beograd-put" na današnji dan dobavljačima i bankama duguje nešto više od 60 miliona dinara, što je u zakonskom roku od 45 dana, dok je 2013. godine ovo preduzeće dobavljačima i bankama dugovalo dve milijarde i 300 miliona dinara. To je bila ivica bankrota i bilo je veliko pitanje da li će „Beograd-put” moći da se oporavi i nastavi da egzistira – rekao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je zahvalio rukovodstvu preduzeća koje, kako je rekao, na najbolji način koristi podršku grada. 

Foto: www.beograd.rs

– Naš posao je da obezbedimo što bolje uslove za rad javnih preduzeća, a kada se to čini, građani to mogu da vide po kvalitetu usluge koju dobijaju. Sada možemo da kažemo da je „Beograd-put” potpuno opremljen za predstojeću zimu, a sve to je moguće zbog bolje finansijske situacije u kojoj se Grad Beograd nalazi, a samim tim i gradska preduzeća. Sva sredstva za nabavke novih kamiona obezbeđena su od preduzeća, izuzev jednog kredita od 144 miliona dinara, koji će biti vraćan do februara 2020. godine. To znači da je ovo preduzeće likvidno, da dobro posluje i nema problema sa dugovima. Takva situacija je u svim preduzećima i svugde možete da vidite nova vozila i sredstva za rad, kao i bolje uslove za rad ljudi. Za JKP "Gradska čistoća" obezbeđeno je još 25 cisterni za pranje ulica, što znači da će ih sada biti 50, a sve to je omogućeno domaćinskim poslovanjem javnih preduzeća. Na ovaj način pokazujemo da obavljamo svoj osnovni zadatak, a to je rad u interesu građana – zaključio je Vesić. 

Događaju je prisustvovao direktor JKP "Beograd-put" Ivan Tejić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading